Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Vesti

Sastanak Ministarstva unutrašnjih poslova i Agencije za bezbednost saobraćaja sa gradonačelnicima i predsednicima opština

U Agenciji za bezbednost saobraćaja 23. jula, održan je sastanak sa gradonačelnicima i predsednicima opština. Tema sastanka bila je „Uloga donosioca odluka u lokalnim samoupravama u sistemu upravljanja bezbednošću saobraćaja u Republici Srbiji“.

Ispred opštine Medveđa, sastanku je prisustvovao zamenik predsednika opštine, Goran Ivanović.
Skup je otvorio potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova, dr Nebojša Stefanović, a prisutnima su se obratili i v.d.direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, Jasmina Milošević i Branko Stamatović, načelnik odeljenja za lokalne samouprave.

Ministar unutrašnjih poslova, dr Nebojša Stefanović se u svom obraćanju osvrnuo na napredak Srbije u poslednjih par godina u ovoj oblasti, ali je potencirao da se sve državne institucije moraju uključiti u rešavanje ovog važnog problema „Izuzetno je važno da zajedničkim snagama i na svim nivoima radimo na sprovođenju Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima. Takođe, je izuzetno važna i preventiva, odnosno rad sa decom, rad sa roditeljima, rad sa svim kategorijama građana kako bi se odgovorno vršila edukacija i na taj način sprečile potencijalne saobraćajne nezgode“.

Najčešće evidentirani uticajni faktori nastanka saobraćajnih nezgoda u 2018. godini su brzina (21%), putevi (13%), alkohol (9%), propusti pešaka (3%).

Imajući u vidu značaj bezbednosti saobraćaja i primenu Zakona o bezbednosti saobraćaja, Republika Srbija preko Agencije za bezbednost saobraćaja i lokalnih tela za koordinaciju poslova upravljanja sistemom bezbednosti saobraćaja, definisala je izmene i dopune ZOBS-a na čiji se predlog donosi Program trošenja sredstava. Raspored sredstva od novčanih kazni su definisane Zakonom, gde 30% pripada budžetu jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji je prekršaj učinjen.