Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Trgovište Vesti

Svetom liturgijom, presecanjem slavskog kolača i svečanom akademijom obeležen Dan opštine Lebane

Dan opštine Lebane i opštinska slava Sveti Dimitrije, u narodu poznatiji kao Mitrovdan, obeleženi su danas tradicionalno, jutarnjom liturgijom u crkvi Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja.

Ovogodišnji domaćin Bratislav Islamović slavski kolač za narednu godinu predao je Nataši Stojanović iz Bošnjaca. Ovoj svečanosti prisustvovali su članovi kabineta predsednika opštine Lebane, upošljenici OU, i gosti iz Trgovišta, sa kojima je nakon presecanja kolača potpisan Ugovor o saradnji.

Nakon presecanja slavskog kolača prisutne su pozdravili predsednik opštine Ivan Bogdanović i predsednik Skupštine Boban Pejić  čestitajući Mitrovdan i Dan opštine svojim sugrađanima. Jerej Ivan Marković, arhijerejski namesnik jablanički govorio je o značaju svetitelja, ali se osvrnuo i na saradnju opštine Lebane i crkve koja je na zavidnom nivou. On je ujedno pozvao i na jedinstvo našeg naroda.

Tomo Čolović, potpredsednik Udruženja veterana 63. padobranske brigade uručio je danas predsedniku opštine Lebane, Ivanu Bogdanoviću zahvalnicu, čestitao Dan opštine i tom prilikom istakao da je doprinos u razumevanju vetarena rata opštine Lebane nemerljiv.

Nakon obeležavanja slave, u Domu kulture Radan održana je svečana akademija na kojoj je prisustvovala Verica Lazić, izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, Nikola Tarbuk, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština, kao i predstavnici vojske, policije, žandarmerije, sveštenstvo, gradonačelnici i predsednici opština iz Srbije i Makedonije, SKZ Sveti Sava iz Valdanja direktori, odbornici i većnici, privrednici, poljoprivrednici, dobitnici osmonovembarskih nagrada.

 

„Uz veliku podršku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, Vlade RS i ministarstava krenuli smo kao članovi Međuresorne radne grupe u realizaciju projekata od velikog zanačaja za naše građane, ali i turiste: put preko Radan planine, izgradnju turističko – rekreativnog parka Čukljenik i jedan od najznačajnijih projekata za našu opštinu stavljanje u funkciju u punom kapacitetu loklaiteta „Caričin Grad“, koji posle niza godina rada svih nas ima prve vidljive korake za upisivanje na listi UNESK-a.

Do kraja ove godine imaćemo i ograđen loklaitet, što mene lično veoma hrabri jer je prvi korak kao što znamo najteži. Poboljšali smo putnu infrastrukturu, uspešno nastavili sa Paradajz festom, Međunarodnom revijom boksa, brižljivo smo pratili i nagradili rad studenata i učenika, sportista i uspešnih pojedinaca. Organizovali Miholjske susrete sela, Prvi mali sajam sporta, Sportske igre mladih, Seoske sportske igre kao i sve tradicionalne manifestacije i turnire“ rekao je u svom obraćanju predsednik opštine, Ivan Bogdanović.

Goranu Cvetanoviću, uručena Plaketa, najveće priznanje koje opština Lebane dodeljuje, za izuzetnu saradnju i sveobuhvatnu podršku opštini Lebane.

„Grad Leskovac se kao šira teritorijalna celina ravnomerno razvija i napreduje. Zato je veoma važno da svaka opština Jablaničkog okruga, čiji je Leskovac administrativni centar, uloži maksimalne napore usmerene ka poboljšanju životnog standarda naših i vaših sugrađana.

Leskovac, kao matica ka kojoj gravitiraju meštani svih opština Jablaničkog upravnog okruga, sa svoje strane, sve svoje kapacitete usmerava ka tom cilju. Pokretanjem starih i otvaranjem novih fabrika, svim našim sugrađanima, pa i meštanima lebanskog kraja, dajemo priliku da rade i svojim porodicama obezbede dostojanstven život. Na tom polju smo postigli mnogo, na teritoriji našeg grada trenutno posluje mnogo inostranih kompanija, ali i domaćih privrednika, zapošljavaju preko deset hiljada radnika u poslednjih nekoliko godina. Samo u prošloj godini je zapošljeno 2046 radnika i stopa zaposlenosti je povećana za 5,6%, što je duplo više od proseka na nivou Srbije.

Za meštane našeg grada, Lebana i okoline učinili smo zajedno sa predsednikom Srbije, g. Aleksandrom Vučićem jednu veliku stvar – rekonstruisan je put između Leskovca i Lebana, u dužini od skoro 5 kilometara, u šta je Vlada Republike Srbije uložila oko 180 miliona dinara.

Tačka koja nas povezuje je i Opšta bolnica Leskovac, koja je prošla kroz kompletnu rekonstrukciju spoljašnjosti, gde je država uložila 5 miliona evra. U toku je rekonstrukcija unutrašnjosti bolnice, za koju je izdvojeno 4,5 milijarde dinara. Na to treba dodati još milijardu dinara za magnetnu rezonancu, skenere, ultrazvučne aparate i sve ono što je potrebno za laboratoriju, dobru dijagnostiku i postavljanje adekvatne terapije. Svi znamo da od oko 1500 beba, koliko se godišnje rodi u leskovačkoj bolnici, najmanje trećina je iz mesta koja gravitiraju ka Leskovcu, a pripadaju, između ostalog, i lebanskoj opštini. Nama je zdravstvena zaštita najvažniji stub za zdrav i kvalitetan život i zato ulažemo sve svoje resurse i kapacitete kako bi svi meštani Jablaničkog okruga imali pristup najboljoj medicinskoj nezi. Leskovac će uvek biti siguran partner opštini Lebane, kao što je to i vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić, koji stalno ističe da je jug Srbije osnova Srbije, da u njemu živi narod koji ume da brani integritet i suverenitet naše zemlje, da su to hrabri, pošteni, vredni i marljivi ljudi“ – zaključio je gradonačenik Leskovca.

Dodeljene su i Osmonovembarske nagrade i to: u obliku Plakete Goranu Cvetanoviću – gradonačelniku Leskovca za izuzetnu saradnju i sveobuhvatnu podršku opštini Lebane, u obliku povelje Nacionalnoj službi za zapošljavanje, Roštiljko doo, poljoprivrednim gazdinstvima porodice Stevanović i porodice Stojiljković i SKZ Sveti Sava iz Valdanja. Među nagrađenima su i đaci generacije za 2021/22. godinu.

Na današnjoj svečanosti prisutni su kroz trinaestominutni film imali priliku da pogledaju sve ostvarene rezultate u protekloj godini.

infocentarjug.rs