Lebane Vesti

Turska kompanija otvara fabriku u Lebanu

Investitor koji bi trebalo da otvori svoj proizvodni pogon u fabrici „15.Maj Eksportekst“, nekadašnjem lebanskom tekstilnom gigantu, je fabrika „Omro“ iz Turske. Ove je na konferenciji za predstavnike medija sa juga Srbije, organizovanoj u vizitorskom centru „Teodora“ pokraj lokaliteta Caričin Grad, obelodanio predsednik opštine Lebane Zoran Ilić.
Lebane – Ilić će tim povodom sa ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem u utorak otputovati u Instanbul gde ih očekuje sastanak sa predstavnicima ove fabrike, koja se bavi porizvodnjom tekstila.

„Mi ćemo sa ministrom u utorak biti u poseti u Turskoj gde ćemo sa investitorom definisati njegove namere i predloge. Nakon toga ćemo sa Vladom Srbije nastaviti i pripremiti objekat Eksporteksa. To je značajan korak za onog ko zna kako se fabrike otvaraju i kako teče taj proces“, istakao je Ilić. On je dodao da se nada da će uz pomoć Vlade Srbije u 2017. godini u Lebanu biti otvoren ovaj pogon i to je ono na šta ćemo usmeriti svi svoju energiju, dodao je Ilić.
Firma koja bi trebalo da dođe u Lebane bavi se proizvodnjom prediva i ovo bi bila njihova prva fabrka u Srbiji, a broj radnika koji bi trebalo da dobije posao u Lebanu je od 350 do 500. 

On je istakao da je opština, uz pomoć Vlade Srbije, koja je prenela novac, uspela da kupi 15. maj Eksportekst, nekadašnji tekstilni gigant koji je godinama bio u stečaju.
„Mi smo za mesec i po dana uspeli da process, koji je kod Agencije za stečaj trajao 10-12 godina završimo tako što smo fabriku kupili i preneli u vlasništvo opštine“, rekao je okupljenim novvinarima predsednik opštine Lebane Zoran Ilić.
Ilić se osvrnuo i na rezultate koje je za sedam meseci ostvarila nova vlast. Kao posebno važno Ilić je istakao to što su konsolidovana javna preduzeža, što je po njegovom mišljenju izuzetno važno za razvoj grada. Potom obezbeđeno je urendnoi vodosnabdevanje, otvorena je sportka hala, na koju se takođe čekalo godinama. Isplaćene su naknade porodiljama, a obezbeđen je novac i za rekonstrukciju dečjeg vrtića, OŠ „Vuk Karadžić“, kao i završetak centra za hemodijalizu, o čemu se redovno mogli da čitate na portalu Info centar juga. 

Dušan Stamenković, kao najstariji novinar, dobio je od opštine Lebane knjigu nosi naslov „Dva veka srpskog novinarstva“. Na kraju je u restoranu vizitorskog centra „Teodora“ za okupljene novinare priređen i ručak.