Bojnik Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Srbija Vesti

U Bojniku održano predavanje u okviru tradicionalne „Zimske škole“ Poljoprivredne savetodavne stručne službe

U Bojniku je juče održano predavanje u okviru tradicionalne Zimske škole Poljoprivredne savetodavne stručne službe iz Leskovca koja ima prvenstveno za cilj da informiše poljoprivrednike o podsticajima i subvencijama koje daje država za razvoj primarne proizvodnje, ali i o agrotehničkim merama koje se primenjuju u cilju postizanja boljih prinosa. Ove godine predavanja su organizovana uz poštovanje svih epidemioloških mera i tradicionalno je interesovanje bilo veliko.

Ivica Jovanović, predsednik Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede opštine Bojnik istakao je da ova predavanja imaju veliki značaj za poljoprivrednike koji ujedno razmenjuju i svoja iskustva. On je naglasio da je opština Bojnik tokom protekle godine iz svog budžeta izdvojila 13 miliona dinara za razne podsticaje u poljoprivredi, a da će prioritet biti nabavka mehanizacije u cilju modernizacije poljoprivredne proizvodnje. Jovanović je naglasio da su vrata ove opštinske službe širom otvorena za savetodavnu i logističku podršku svim proizvođačima.

Savetodavac PSSS-a u Leskovcu Nenad Stefanović ističe da je ovo predavanje u Bojniku koje je zbog poštovanja epidemiološkim mera okupilo 20 proizvođača ipak izazvalo veliko interesovanje. Teme su bile uzgoj jagoda, formiranje zadruga, IPARD program podrške Evropske Unije poljoprivrednoj proizvodnji, a govorilo se i o organskoj proizvodnji. Na  ovom skupu govorilo se i o merema agrarne politike koja se odnosi na prihranu ozimnih useva.

Predavanja u okviru tradicionalne Zimske škole počela su u Donjoj Jajni, nastavljena juče u Bojniku, danas je domaćin Brestovac, a sutraće biti održana u Leskovcu.

 

infocentarjug.rs