Jablanički okrug Medveđa Sijarinska banja Vesti

U Medveđi obeležen “Dan borca”

Zahvalni potomci učesnika ratova i sami učesnici istih iz Medveđe su i ovog, kao i svakog 4. jula obeležili praznik “Dan borca” odavanjem počasti i polaganjem venaca na spomen obeležjima div-junaka kojih u ovom kraju ima u priličnom broju.

Vence su položili predstavnici Udruženja SUBNOR-a i Udruženja potomaka rata 1912-1918 na spomenike palim borcima učesnicima oslobodilačkih ratova 1912.-1918. godine, kao i na spomenicima iz narodno oslobodilačke borbe 1941.-1945. narodnim herojima Božidaru Stojanoviću-Dreničkom, Zenelu Ajdiniju, Božidaru Krstiću-Zmaju i Vladimiru Bukiliću-Pop Mići.

Primeren govor održao je predstavnik udruženja potomaka rata 1912.-1918. Svetislav Milovanović u kojem je pomenuo da stanovnici Medveđe nikada neće zaboraviti svoje heroje i da će se truditi da koračaju njihovim slavnim stopama. Milovanović je rekao da narod koji zaboravlja prošlost i junačke žrtve svojih predaka, je narod bez budućnosti i da je osuđen na propast.

Polaganju Venaca prisustvovali su predstavnici lokalne vlasti u Medveđi, predsednik Skupštine opštine, Milan Stevanović, zamenik predsednika opštine Goran Ivanović, Miladin Šarac, pomoćnik predsednika opštine i Kosta Dimitrijević, član opštinskog veća.

Dan borca, koji je nazivan i „praznik ustanka naroda Jugoslavije“, obeležava godišnjicu sednice Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, održane 4. jula 1941. godine u Beogradu, na kojoj je donešena odluka o podizanju oružanog ustanka.