Društvo Srbija Vesti

U organizaciji Udruženja radio stanica RAB SRBIJA održani 26-ti Radio-dani

U organizaciji Udruženja radio stanica RAB SRBIJA na Zlatiboru su održani 26-ti Radio-dani, koji su na jednom mestu okupili vlasnike, direktore, urednike, voditelje i dizajnere zvuka sa radio stanica članica RAB-a među kojima je i Radio Medveđa ali i kolege iz radio-stanica iz Hrvatske i Makedonije, kao i goste iz drugih radijskih i novinarskih udruženja i televizija.

Održana su dva panela, četiri predavanja i dve prezentacije, koje se odnose na aktuelne radijske teme i okvir rada ovog medija u Srbiji, kao i panel diskusija  posvećena novim, nedavno usvojenim, medijskim zakonima. Skup su svečano otvorile, pomoćnica ministra informisanja i telekomunikacija dr Katarina Tomašević i predsednica RAB Srbija Maja Raković.

Na poslednjoj sednici Republičkog parlamenta usvojeni su Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima, koji stupaju na snagu 5. novembra. Predstavnici Udruženja radio stanica RAB SRBIJA bili su članovi radnih grupa u pripremi ovih zakona i kao revalucionarnu novinu iznose mogućnost udruživanja radio stanica po normativima usvojenih zakona.

Kako je u izjavi za Radio Medveđu kazala, predsednica RAB Srbija Maja Raković, radijski dani predstavljaju idealno mesto za poslovni iskorak. Od samog starta naišli smo na razumevanje Resornog ministarstva, i velika mi je čast što sam bila član radne grupe koja je pisala novi medijski zakon. Nama je jako bilo važno, da se stvari vezane za Radio, postave na pravo mesto, i da se prvi put u zakonu pojavi nešto što će omogućiti lokalnim Radio stanicama da žive, a to su radijske mreže, ističe predsednica RAB Srbija. Mislim da smo dobili jedan moderan zakon, i smatram da ukoliko nešto i bude trebalo da se doda tu su podzakonski akti i amandmani, i to će se sve uraditi ako postoj dobra volja, a moram da kažem da ona postoji. Prvi put u istoriji dolazimo do toga da su radijske mreže nešto što postoji u Zakonu o elektronskim medijima, zato što znamo da lokalne radio stanice najbolje mogu da opstanu ako su zajedno, ističe predsednica RAB Srbija i dodaje da je to ujedno način da stanice marketinški nastupe zajedno na tržištu što je zapravo garant njihovog opstanka. Kako je i izjavi za Radio Medveđu, dodala Maja Raković, sada postoji član Zakona po kome radio stanice mogu da se udruže u cilju pre svega marketinške priče, ali i da sa različitih aspekata mogu da zajedno prave i dele 40 odsto svog programa.

Radio ne može bez muzike, pa su tako prvo veče posetioce Radio-dana zabavljali pevači Boris Režak i Adi Šoše, dok su druge večeri nastupili Saša Lozar, Marko Vukes i Milan Bujaković, a goste je zabavljao Shazam Band.

Radio dani tradicionalno su zatvoreni sednicom Skupštine članica RAB SRBIJA.

Video prilog: