Vesti

U Radonjici održani osmi Dani višnje

U Domu kulture u Radonjici održani su Dani višnje osmi put zaredom i uz tradicionalni program obeležena je u prisustvu velikog broja meštana i okolnih sela i predstavnika lokalne samouprave na čelu sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem.

„Organizovanjem ovakvih manifestacija želimo da podržimo poljoprivredne proizvođače u istrajnosti, u svojoj odluci da, uprkos problemima sa kojima se suočavaju, ne odustaju. Želimo da ih motivišemo da ostanu na selu, da u voćarstvu vide izvor svoje egzistencije. Ovom prilikom bih se zahvalio i onima koji su takvu odluku već doneli i koji svojim marljivim, predanim radom čine da selo živi“, kazao je gradonačelnik Cvetanović i dodao da će za poljoprivredne subvencije ove godine biti izdvojeno 66,5 miliona dinara, a ukupno za oblast poljoprivrede 138,7 miliona dinara, sa tendencijom rasta iz godine u godinu.

Cvetanović je najavio i organizaciju raznih događaja u selima na teritoriji Leskovca.

Predsednik Saveta mesne zajednice Radonjica se zahvalio na podršci koju Dani višnje od početka organizovanja uživaju od gradonačelnika i lokalne samouprave i poručio svima da uživaju u programu.

I ove godine održano je takmičenje u brzom izbijanju koštice, pobednici u tom takmičnju i ostalim dobitnicima dodeljene su vredne nagrade.

Uoči manifestacije gradonačelnik Cvetanović je posetio gazdinstvo Dragana Đokića čiji zasadi višnje se prostiru na 57 ari i u ovom poslu je punih 35 godina. Gradonačelnik je gospodinu Đokiću poželeo mnogo uspeha u poslu.

„Ovaj kraj Leskovačke kotline je bogat zato što ima sve pogodnosti za uzgoj višanja i veliki broj ljudi se time bavi. Uz postojeće probleme vezane za otkup i nedostatak ambalaže, do oscilacije cene, poljoprivrednici automatizuju berbu i pokušavaju da olakšaju posao. Poljoprivrednici su važni zato što je ovo poljoprivredni kraj, zato smo manifestacijama stvorili tradiciju da promovišemo razne proizvode. Dane krompira organizujemo 20 godina i prve sam otvorio ja. Baš danas u ovom mestu osmi put organizujemo Dane višanja i izuzetno sam ponosan što sa svojim timom sam uspeo da pokrenem i svake godine organizujemo manifestacije posvećene poljoprivredi. Bez razvitka sela, nema razvitka grada, zato smo zahvalni poljoprivrednicima poput gospodina Đokića“.

Dragan Đokić, pored višnje, uzgaja pšenicu, kukuruz, šljive i bavi se vinogradarstvom. Zahvalio se na poseti i kazao da se na jednom zasadu danaa završava berbu.