Srbija Vesti

U stroju Vojske Srbije 300 profesionalnih vojnika do kraja ove godine, naredne jos 1.500 vojnika

Na inicijativu ministra odbrane Zorana Đorđevića, pokrenuta je procedura za prijem 300 profesionalnih vojnika do početka novembra ove godine, dok se naredne godine očekuje prijem još 1.500 vojnika u Vojsku Srbije, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Do sada je u 2016. godini primljeno 95 profesionalnih vojnika, dok se na obaveštenje o prijemu profesionalnih vojnika u Specijalnu brigadu, koji se primaju iz redova vojnika u rezervi iz evidencije regionalnih centara Ministarstva odbrane, u roku od dve nedelje odazvalo 255 kandidata, navedeno je un saopštenju.

U profesionalnu vojnu službu mogu da budu primljeni samo kandidati koji su prethodno odslužili vojni rok sa oružjem, a Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije od decembra ove godine uspostavljaju novi način dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem, koje će trajati šest meseci.

Cilj je da se dodatnom obukom vojnika unaprede operativne i funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije, da se rasterete profesionalni vojnici koji će se više baviti usavršavanjem stečenih znanja i veština, kao i da se osnaži rezevni sastav.

Jedan od benefita predviđenih za nove vojnike jesu veće novčane naknade u poslednja tri meseca služenja vojnog roka, kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane.