Društvo Jug Srbije Vesti Vlasotince

U Vlasotincu se izvode radovi na kulturnim ustanovama

U vlasotinačkom Zavičajnom muzeju u toku su radovi koji se sprovode u sklopu projekta DIJALEKT 2, koji je Ministarstvo kulture odobrilo opštini Vlasotince u okviru programa Gradovi u fokusu. Ovi radovi će nam pomoći da sačuvamo muzej, koji je pod zaštitom države kao kulturno dobro, rekao je predsednik opštine Bratislav Petrović.

„Poznato vam je da je jer je reč o objektu stare turske kule sagrađene u 18 veku. Pre sedam godina Ministarsvo kulture je podržalo i rekonstrukciju krova na ovom objektu vrednu tri miliona dinara“ dodao je Petrović.

„Ovde se trenutno izvode radovi na rekonstrukciji kaldrme u dvorištu muzeja, rade se električne i mašinske instalacije i rekonstruiše se krov upravne zgrade. Vrednost radova je šest miliona dinara, a vrednost radova na sanaciji vlage na zgradi muzeja je dva miliona dinara. Od resornog ministarstva dobili smo osam miliona dinara na konkursu Gradovi u fokusu, a učešće opštine je dva miliona dinara. Cilj ovog projekta je da se zgrada i muzejska građa sačuvaju od propadanja – rekla je direktor Kulturnog centra i rukovodilac projekta Maja Marković.

Ministarstvo kulture podržalo je i projekat vlasotinačke biblioteke „Digitalizacija kulturnog nasleđa“ time što je obezbedilo dodatnu opremu za posao koji se već radi u ovoj ustanovi. Stigla su tri računara, skener i dva štampača.

„Sa novom opremom naš rad biće dostupniji našim korisnicima. Osim digitalizacije knjižne građe, digitalizujemo i neknjižnu građu – plakate, postere, sve što je označavalo kultuni život Vlasotinca u prošlosti. Deo digitalizacije smo već uradili, sada nastavljamo – kaže direktor biblioteke Srba Takić dodajući da zavičajni fond sadrži oko 5000 knjiga i brojnu neknjižnu građu.