Leskovac Vesti Vučje

U Vučju održana manifestacija "Dani vodenice"

U organizaciji Doma kulture u Vučju danas je po četvrti put održana tradicionalna manifestacija “Dani vodenica”.
Vučje – Ova manifestacija u prvi plan stavlja već gotovo zaboravljeni stari zanat i dva veka staru tradiciju vodenica potočara. Ove ekološki najčistije tvorevine bile su spas za narod tokom turske okupacije, ali i za vreme prvog i drugog svetskog rata.
dani-vodenice-2
„Danas se brašno uglavnom proizvodi u mlinovima, ali su u vučjanskom kraju aktivne četiri od postojećih 15 vodenica i zahvaljujući njima danas možemo da okusimo sve specijalitete od najvkalitetnijeg kukuruznog brašna“ rekao je gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović.
dani-vodenice-1
Vodenice su dokaz bogatstva naše tradicije ali i mogućnost za budući razvoj vučjanskog kraja, jer sadrže značajan gastronomsko-turistički potencijal. Prošle godine uređen je vodotok do prve vodenice, koja je najbliža brani na kupalištu ,a grad Leskovac je ove godine izdvojio 120.000 dinara za uređenje vodotoka do preostale tri vodenice koje su u funkciji izgradnjom nove betonske brane.
Vodeničar Bora Mihajlović kaže da je njegova vodenica iz osamnaestog veka, da su se ovim poslom bavili i njegovi preci a on je nastavio tu tradiciju dok njegovi potomci nisu zainteresovani da se bave ovim poslom. On je ovom prilikom apelovao na nadležne, da pomognu u očuvanju vodenica jer one propadaju.
 
U okviru manifestacije, vučjanske domaćice pripremile su kačamak, proju, pogaču i druga jela koja su pripremljena od brašna samlevenog u ovim vodenicama.