Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Usled obilnih padavina u Leskovcu proglašena vanredna situacija

Danas je održan Gradski štab za vanredne situacije čiji povod su pored epidemiološke situacije i prirodne nepogode sa kojima se naš kraj suočava poslednja tri dana. Zbog naglih i obilnih padavina, u iznosu od oko 70 litara po metru kvadratnom, koje su maksimum dostigle u periodu od 20 časova sinoć do jutros u 9 sati došlo je do problema na više lokacija na teritoriji grada Leskovca.

Na ovoj sednici je Milan Popović šef Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove izneo osnovne podatke o trenutnom stanju na teritoriji grada uz sledeću preporuku:

„Posao ovog odeljenja i zaposlenih u sektoru civilne zaštite je da redovno kontrolišu situaciju na terenu usled obilnih padavina. Od sinoć smo konstantno na terenu jer je u poslednja 72 sata pala velika količina kiše. Cela teritorija Leskovca je pod rizikom od poplavnog talasa, Jablanica je na vodostaju 207, Morava na vodostaju 399 što je vanredna odbrana od poplava a Veternica 252 takođe vanredna odbrana. Zbog celokupne situacije predlažem gradonačelniku da se donese odluka o proglašenju vanredne situacije na teritoriji grada Leskovca zbog elementarne nepogode nastale usled obilnih padavina, poplava i pojave bujičnih voda u cilju preduzimanja hitnih i operativnih mera zaštite i spasavanja.“

Gradonačelnik Leskovca i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije dr sci. med. Goran Cvetanović je detaljno pobrojao sva ugrožena područja kao i preduzete mere u tim mestima:

„U Bobištu je sinoć došlo do izlivanja kanalizacije. Ekipe sektora za civilnu zaštitu zadužene za ovakve situacije izašle su na teren i izvršile ispumpavanje nagomilane vode i za sada je situacija pod kontrolom. Sinoć su se problemi javili i u Donjem Stopanju, Vinarcu, Priboju, Zalužnju, Pečenjevcu, Šarlincu gde je usled velikih bujičnih voda došlo do plavljenja glavnih puteva u ovim mestima i pojedinih domaćinstava uglavnom bašte, njive, podrumi. Intervencijom komunalnih službi grada Leskovca i mehanizacijom su dublje prokopavani kanali i pravljene zemljane barijere i bujični tokovi su odvedeni u reku i situacija vezana za poplave je trenutno u tim medstima stavljena pod kontrolu. Jutros je došlo do problema na putu ka Vlasotincu koji je blokiran zbog izlivanja Tulovske reke. Zahvaljujem načelniku MUP-a i policiji koji su brzo blokirali prolaz na ovom putu i usmeravali učesnike saobraćaja.Tamo je poslata mehanizacija kako bi se sanirali problemi koji su nastali. Prave se zemljane barijere da bi se sprečilo da voda ode pre svega do naseljenog mesta Ančiki. Tulovska reka izazvala je probleme i u Nomanici, Zloćudovu i Grajevcu i radi se na pročišćavanju kanala. U Grdelici su bile ugrožene dve ulice ali je nakon intervencije situacija pod kontrolom. Poplavljeno je nekoliko kuća, ali su postavljeni džakovi sa peskom koji sprečavaju dalje plavljenje. U toku je intervencija i u Velikom Trnjanu, Gornjoj Jajini, Presečini, Rudaru gde je situacija loša, poplavljena su domaćinstva, objekti, obradive površine i putevi. Mehanizacija i ljudstvo su na terenu. U naselju Stara stočna pijaca i na Bulevaru Nikole Pašića došlo je do preopterećenja uličnih slivnika pa su oni čišćeni kako bi mogli da prime što veću količinu vode i situacija je za sada mirna. Problemi su se javili u Sinkovcu, Belanovcu, Turekovcu gde je isto došlo do plavljenja domaćinstava, podrumskih prostorija i pojedinih puteva. Voda se povukla iz pojedinih delova, mehanizacija i ljudstvo su na terenu i nastavljaju sa aktivnostima jer je u ovom delu reka Jablanica, nažalost u porastu.“

Gradonačelnik je izneo podatak da su veliku štetu pretrpeli putevi u Drćevcu, Lokošnici i da je most u Jelašnici urušen i naglasio da su to štete koje će grad morati da rešava nakon što se situacija stabilizuje i dodao da budžet Leskovca raspolaže sa 5 miliona dinara namenjenih reagovanju u vanrednim situacijama.

„Zaposleni Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove u civilnoj zaštiti i zaposleni u lokalnoj samoupravi zaduženi za ove probleme su sve vreme na terenu, odgovaraju na sve pozive građana. Problemi sa poplavama se kao što sam rekao rešavaju prepumpavanjem, mehanizacija je na terenu, vrši se prokop kanala, na nekim mestima se postavlja pesak kako bi se popravili bedemi. Svo raspoloživo ljudstvo i mehanizacija su na raspolaganju i trudimo se maksimalno da što pre saniramo probleme i da blagovremeno odgovorimo na sve pozive građana. Štab će redovno izveštavati stanovništvo o situaciji na terenu. Smatram da je potrebno uvesti vanrednu situaciju jer je čitava teritorija grada pogođena nepogodama“ – zaključio je gradonačelnik Cvetanović.

Miloš Ćirić, načelnik Jablaničkog upravnog okruga je nabrojao sva mesta koja su do sada ugrožena i dodao da je Vatrogasno-spasilačka jedinica evakuisala dvoje stanovnika Bunibroda i Guberevca On je takođe izvestio javnost o trenutnoj situaciji u opštinama Medveđa, Vlasotince Lebane i Bojnik gde je veliki broj domaćinstava i useva poplavljen pa će stoga i u tim opštinama biti proglašena vanredna situacija.

Što se epidemiološke situacije tiče detaljni izveštaj i najnovije podatke je izneo dr Časlav Nedeljković, epidemiolog i zamenik direktora Doma zdravlja Leskovac:

„U poslednja 24 časa stiglo je 87 rezultata testiranih za grad Leskovac od čega je 11 rezultata pozitivno. Trenutno se čeka 21 rezultat za čitav Jablanički okrug. Što se hospitalizovanih pacijenata tiče, trenutno je u Opštoj bolnici smešten 131 pacijent (91 iz Leskovca), primljeno je 6 pacijenta a otpušteno 3. Nijedan pacijent nije upućen u Klinički centar Niš, a preminula su dva pacijenta. Jedan iz Lebana star 82 godine i iz Vučja star 74 godine, obojica pozitivni na prisustvo kovida 19. Na kiseoniku su 82 pacijenata, na respiratoru 3 hospitalizovana.“ On je dodao da je s obzirom na to da je epidemijska slika i dalje nepovoljna, preporuka struke da se pored pridržavanja mera i držanja fizičke distance kao i rigorozne kontrole nadležnih organa sprovede i imunizacija svih kategorija stanovništva prema planu imunizacije Instituta za javno zdravlje Srbije radi postizanja kolektivnog imuniteta u što kraćem roku.

„Iako se situacija poboljšava moramo i dalje biti disciplonovani i poštovati mere. Pored discipline jako oružje u borbi protiv virusa korona su vakcine. Vakcinacija u našem gradu je počela 31. decembra 2020. godine. U Gerontološkom centru vakcinisano 143 korisnika i 10 zaposlenih. Pored njih danas je završena imunizacija u privatnim domovima za starije gde je ukupno dato 46 vakcina. Vakcinacija zaposlenih u zdravstvu započeta je u petak u Opštoj bolnici Leskovac, 08.01.2021. godine i do sada su date 182 vakcine. Vakcinacija će biti omogućena svim zainteresovanim osobama. Od danas, svi građani Republike Srbije imaju mogućnost da se za vakcinaciju prijave elektronskim putem na portalu E-uprava gde unosom svojih podataka možete podneti zahtev za neku od vakcina koje budu bile dostupne. Sutra dr Nebojša Dimitrijević ima sastanak u ministarstvu tako da ćemo sačekati nove informacije“- rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Dr Nebojša Dimitrijević je kazao da ovi brojevi mogu delovati nezadovoljavajuće, ali je dodao da moramo imati u vidu da se rad u zdravstvenim ustanovama odvija u smenama, da je nemoguće vakcinisati veliki broj ljudi odjednom. Direktor je kazao da je ministar naložio da se naprave ekipe za sprovođenje masovne vakcinacije jer je u Srbiju stigao veliki broj vakcina i da će sutra imati podatak o načinu i rokovima. On je objasnio da su u Republici Srbiji trenutno dostupne Sputnjik i Fajzer vakcina kao i način na koji se one čuvaju i koriste.

 

Grad Leskovac