Jablanički okrug Jug Srbije Srbija Vesti Vlasotince

Završena rekonstrukcija vodozahvata u Boljaru

Rekonsturkcija vodozahvata u Boljaru, oštećenog u januarskim poplavama, završena je, a sredstva u iznosu od skoro 13 miliona dinara obezbedili su opština Vlasotince i JP Srbijavode.

Direktor Goran Puzović podsetio je da se dobra saradnja opštine i ovog preduzeća videla na delu i u januaru, kada je pomoću pumpi koje je država nabavila omogućeno da se u najmanjoj mogućoj meri oseti nedostatak vode. On je dodao da se nakon poplava pristupilo najhitnijim radovima, a to su bili sanacija cevovoda i potom rekonstrukcija vodozahvata.

„Vodosnabdevanje je apsolutni prioritet i država će nastojati da omogući u narednih pet godina da sva mesta koja imaju probleme sa vodosnabdevanjem budu potpuno uređena i da svi ljudi imaju vodu za piće“, rekao je direktor JP Srbijavode Goran Puzović obilazeći vodozahvat.

Direktor JKP Vodovod Zvonko Ilić podsetio je da je Vlasina u prvoj odnosno drugoj kategoriji voda i da se sa vodozahvata u Boljaru vodom za piće snabdeva 24.000 stanovnika.

„Zahvatanje vode sa vodozahvata bilo je onemogućeno do 24. avgusta. Snalazili smo se prepumpavanjem i iz alternativnog vodozahvata na Rastavnici“, rekao je Ilić.

Osim vodozahvata, rekonstruisana je i crpna stanica, a do kraja septembra u njoj će biti postavljena i nova pumpa, naglasio je predsednik vlasotinačke opštine Bratislav Petrović.

„Predstoji nam rekonstrukcija fabrike vode. U toku je izrada projekta, to ćemo finansirati iz opštinskog budžeta, a nakon toga, očekujemo pomoć države, jer je u pitanju investicija vredna oko 500 miliona dinara“, podsetio je Petrović i zahvalio „Srbijavodama“ na pomoći.

„Naravno da će država brinuti i kada bude gotov projekat rekonstrukcije fabrike vode. Predsednik je najavio u programu 2020-2025 da poseban poseban segment čine otpadne vode i vode za piće“, dodo je direktor „Srbijavoda“ Goran Puzović.

Vodozahvat je očišćen od materijala koje je poplavni talas doneo, korito je uređeno oblaganjem lomljenim kamenom, a šupljine su popunjene betonom pogodnim za podvodno betoniranje. Radove na sanaciji vodozahvata izvodilo je preduzeće HSV.

 

infocentarjug.rs