Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Vesti

Goran Puzović, direktor „Srbijavode“ sutra u Medveđi

Opštinu Medveđa, kako je najavljeno iz kabineta predsednika opštine, sutra će posetiti Goran Puzović, direktor „Srbijavode“, gde je planiran obilazak keja reke Jablanice i urađenih radova na samoj lokaciji.

 

Posle 40 godina, prvi put nakon izgradnje regulacije sa dvogubim koritom na reci Jablanici u Medveđi, realizovani radovi čišćenja i sanacije korita reke. Ukupna vrednost radova je 18.175.263 dinara. Radove su finansirali JVP  „Srbijavode“, a na zahtev lokalne samouprave u Medveđi.

Izvođač radova je „HCV DOO Vlasotince“iz Vlasotinca.

Okončana je prva faza čišćenje i sanacija regulisanog korita Jablanice i oko 300 metara neregulisanog korita. Nakon obezbeđenih sredstava za nastavak radova, počela je realizacija druge faze koja podrazumeva čišćenje reke Lapašnice uzvodno od ušća i nastavak čišćenja i sanacije reke Jablanice, uzvodno od kraja regulisanog korita.

Prilikom uklanjanja nanosa i praktično otkrivanja regulacije, uočena su brojna oštećenja na obalautvrdama, pragovima, sleganje nožice itd.

U narednom vremenu biće potrebna izrada elaborata treće faze sanacije, koja bi obuhvatila i izgradnju 350 m obalautvrde, sanacije 6 pragova i sanaciju nožice na dužini od oko 100 m.

Radovi treće faze će biti u Programu poslovanja za 2020. godinu.

 

(Info centar juga)