Leskovac Vesti

Obnova Jašunjskog manastira

Na manastiru Svetog Jovana u selu Jašunja u toku su radovi na izgradnji velike kapije i rekonstrukciji postojećeg severnog zida.

Leskovac – Manastir je sagrađen 1517. godine na temeljima, kako se veruje, 300 godina stare svetinje. Jedinstven je po freskopisu sa prikazom scena iz Starog i Novog zaveta po čitavoj spoljašnjoj fasadi crkve, od kojih se danas naziru samo fragmenti.
U susret obeležavanju 500 godina postojanja manastira, koja će biti obeležena 2017, grad Leskovac je preko Agencije za lokalni ekonomski razvoj krenuo u faznu realizaciju projekta izgradnje manastirskog kompleksa. Za te namene je u poslednje tri godine uloženo oko 8,5 miliona dinara. Tokom 2013. izgrađen je potporni zid sa južne strane konaka dužine 70 metara, čime je proširen plato ispod konaka i stvorena mogućnost za izgradnju letnje trpezarije.

Manastir u Jasunji 03 Manastir u Jasunji 02 Manastir u Jasunji 04

U 2014. izgrađena je pomoćna zgrada sa 5 savremeno opremljenih toaleta i četiri pomoćne prostorije, a u 2015. podignut je još jedan potporni zid ukrašen ornamentima od pečene cigle.
Trenutno se privode kraju radovi na izgradnji velike kapije i rekonstrukciji severnog zida. Radove izvodi Građevinsko-zanatska radnja „Gradnja Mladenović“ iz Grdelice, a njihova vrednost je 2,4 miliona dinara. Radovi bi trebalo da budu završeni do 4. jula, kako bi sve bilo spremno za obeležavanje manastirske slave tri dana kasnije. Manastir je punih pedeset godina bio zatvoren, bez ikakvih ulaganja u ovaj kompleks.

Manastir u Jasunji 05 Manastir u Jasunji 06 Manastir u Jasunji 07