Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Sijarinska banja Srbija Vesti

Susret svih direktora rehabilitacionih centara u Sijarinskoj Banji: Od Vlade Srbije tražimo da nadoknadi nagomilane gubitke, kao što je pomogla hotelijerima

Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Gejzer“ u Sijarinskoj Banji, u petak 11. septembra, bila je domaćin 8. po redu sednice Skupštine udruženja specijalizovanih zdravstvenih ustanova za prevenciju, invalidnost i rehabilitaciju.

Susret svih direktora rehabilitacionih centara u Sijarinskoj Banji imao je za cilj definisanje trenutnog stanja u RH centrima, a koje je izazvano epidemijom COVID 19. Naime, odlukom Ministarstva zdravlja svi rehabilitacioni centri su zatvoreni sredinom marta, a mnogi od njih su postali COVID bolnice. Budući da je više od polovine postelja u njima na slobodnom tržištu, oni su time ostali bez prihoda. Ponovno otvaranje kapaciteta posle nekoliko meseci nije uzrokovalo povratak pacijenata i turista u planiranom obimu, tako da su oni u ozbiljnom problemu da održe likvidnost.

Specijalne bolnice za rehabilitaciju koje se nalaze u banjskim i klimatskim mestima zapošljavaju preko 2500 zdravstvenih radnika, trenutno rade sa smanjenim kapacitetima, pa samim tim i smanjenim prihodima. Zarade zaposlenih i ostale materijalne troškove, Specijalne bolnice ne dobijaju iz državnih izvora kao ostalo zdravstvo, već moraju da obezbede sprovođenjem rehabilitacije.

„Od Vlade republike Srbije tražimo da nadoknadi nagomilane gubitke, kao što je pomogla hotelijerima u gradovima, privatnom sektoru. Utoliko pre što su RH centri u banjama državne ustanove.  Država ne bi smela da dozvoli da opstanak produžene rehabilitacije kao važnog segmenta zdravstvenog sistema bude doveden u pitanje“, poručeno je sa 8. sednice Skupštine udruženja specijalizovanih zdravstvenih ustanova za prevenciju, invalidnost i rehabilitaciju.

 

Info centar juga