Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Srbija Vesti

Opština Lebane uskoro dobija prvi manastir u selu Rafuna, svaka vrsta pomoći za manastir dobrodošla

Na sednici Opštinskog veća danas je usvojen predlog Javnog konkursa za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata crkava i verskih zajednica iz opštinskog budžeta.

Ivan Bogdanović, predsednik opštine Lebane kazao je da sredstva opredeljena za verske zajednice iz lokalnog budžeta iznose 2 miliona dinara.

On je podsetio da je 2018. godine opština Lebane u saradnji sa Eparhijom Niškom i vladikom Arsenijem izdvojila 3 miliona dinara za kupovinu zemljišta površine 24 hektara koje se naslanja na Crkvu Svetog Pantelejmona, a u cilju osnivanja manastira koji će biti opremljen polovinom ovog meseca kada će ga posetiti vladika Niški.

„U drugoj polovini septembra meseca očekujemo i osnivanje prvog manastira na teritoriji opštine Lebane, a na naše veliko zadovoljstvo lokalnu samoupravu i sadašnju crkvu a budući manastir  Svetog Pantelejmona u selo Rafuna posetio je i prvi monah. Ovih dana se intezivno radi na sređivanju i uređenju objekata“ – kazao je Bogdanović.

Bogdanović je pozvao građane da pomognu u opremanju konaka manastira i naglasio da je do crkve Svetog Pantelejmona sređen put ali da je u planu da se isti asfaltira i uradi ulična rasveta kako bi vernici mogli nesmetano da obiđu ovu svetinju. Za početak u manastiru Svetog Pantelejmona u Rafuni će boraviti jedan monah.

 

Info centar juga

Komentari

Svaki korisnik je lično odgovoran za svoj objavljeni komentar. Objavljeni komentari korisnika nisu stav redakcije portala. Info Centar Juga ne garantuje za tačnost informacija iznetih u komentarima korisnika i zadržava pravo da bez upozorenja ukloni svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, vređanja ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.

Napišite nam šta mislite...

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.