Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Počela rekonstrukcija Bulevara Nikole Pašića u Leskovcu

Počeli su radovi na jednoj od najfrekventnijih leskovačkih saobraćajnica – Bulevaru Nikole Pašića. Investicija vredna 268,7 miliona dinara koju finansiraju putevi Srbije će Leskovcu podariti modernu saobraćajnicu dužine 938,5 metara sa četiri kolovozne trake, biciklističkom stazom i trotoarima sa obe strane.

Na Bulevaru će biti izvedeni i radovi na telekomunikacionim instalacijama, radovi na elektroenergetskoj mreži i uličnom osvetljenju sa ugradnjom LED svetiljki, kao i radovi na rekonstrukciji i izgradnji nove vodovodne mreže i postavljanje vertikalne i horizontalne saobraćajne kanalizacije.

„Bulevar Nikole Pašića se prostire od raskrsnice sa ulicom Južnomoravskih brigada i Niške, preko mosta na reci Veternici sve do raskrsnice sa ulicom 28. marta. Odvijanje saobraćaja je u velikoj meri otežano, s obzirom na nedovoljan gabarit saobraćajnice, neuređene trotoare i nedostatak biciklističkih staza, iako je biciklistički saobraćaj veoma izražen. Velika je zastupljenost i automobila, kamiona i autobusa, naročito u periodu promene smena fabrika koje se nalaze u Tekstilnoj ulici kada se ovde kreće više hiljada radnika. Rekonstrukcija je, slobodno se može reći, neophodna s obzirom na to da je postojeća kolovozna konstrukcija raznolika i dotrajala. Cilj nam je da saobraćajnicu proširimo. Da umesto dve imamo četiri kolovozne trake, biciklističe staze i trotoare sa obe strane puta. Bitno nam je da preusmerimo tranzitni saobraćaj iz centra grada, i da saobraćaj prema opštinama Bojnik, Lebane i Medveđa preusmerimo preko Bulevara“ – rekao je danas na konferenciji za medije gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović koji je u pratnji direktora JP Urbanizam i izgradnja Novice Nikolića i rukovodica Odeljenja Niš JP Puteva Srbije Mirka Stefanovića obišao radove.

Zahvaljujući se Putevima Srbije na dobroj saradnji i brojnim investicijama u Leskovac gradonačelnik je podsetio da Leskovac u izgradnju severne obilaznice kojoj pripada i Bulevar konstantno ulaže sredstva:

„Grad Leskovac nije bio pasivan kada su Bulevar Nikole Pašića i severna obilaznica u pitanju. U saradnji sa Republikom, u eksproprijaciju i rušenje postojećih objekata na trasi Bulevara, izgradnju nadvožnjaka preko pruge, mosta preko Veternice, kružne raskrsnice, saobraćajnice od kružne raskrsnice do Četvrte ulice i saobraćajnice od Četvrte do Devete ulice uloženo je 368,5 miliona dinara, od toga iz gradske kase je izdvojeno 185 miliona“ – kazao je gradonačelnik i dodao da će nakon rekonstrukcije ulaz u Leskovac dobiti moderan i savremen izgled, da će se stanovnicima Bulevara verovatno povećati tržišna vrednost nekretnina i građane zamolio za strpljenje tokom izvođenja radova imajući u vidu da će se na trasi menjati i režim saobraćaja.

Novica Nikolić se danas takođe obratio prisutnim medijskim ekipama i rekao:

„Pored pomenute četiri trake, biciklističkih staza i trotoara gradi se i raskrsnica sa kružnim tokom na ukrštanju Bulevara Nikole Pašića i ulice Dimitrija Tucovića. Svi radovi se izvode po projektu koji su finansirali grad i tadašnja direkcija za Urbanizam i izgradnju. Kada svi radovi budu završeni očekuje nas sadnja visokih lišćara. Prema početku pripremnih radova očekujem da se završe u predviđenom roku od 150 dana.“

 

Danas je povodom početka radova na rekonstrukciji Bulevara govorio i Mirko Cvetković, predstavnik JP Putevi Srbije:

„Putevi Srbije će nastaviti da finansiraju i podržavaju sve projekte od značaja za Leskovac i čitav Jablanički okrug. Rekonstrukcija Bulevara je složen projekat u kojem se oko 90 miliona usmerava na infrastrukturne instalacije poput kanalizacije, elektro mreže, osvetljenja. Verujem da ćemo na zadovoljstvo svih građana rekonstrukciju završiti u predviđenom roku.“

Gradonačelnik Cvetanoić i direktor Nikolić su danas medijskim ekipama pokazali izgled projekta rekonstrukcije Bulevara.

infocentarjug.rs