Srbija Vesti

Za 24 časa predato 24.000 zahteva za zamenu stare zdravstvene knjižice za novu

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je Direkciji za elektronsku upravu u poslednja 24 časa predato 24.000 zahteva za zamenu stare zdravstvene knjižice za novu elektronsku karticu.
Usled velikog broja pristiglih zahteva, rad nacionalnog portala eUprava (www.euprava.gov.rs) od juče je radio otežano zbog velikog interesovanja za uslugu.

Direkcija apeluje na korisnike da budu strpljivi i podseća ih na to da je krajnji rok za podnošenje zahteva za izdavanje elektronske kartice zdravstvenog osiguranja 31. decembar.

Koraci u podnošenju zahteva za zamenu stare zdravstvene knjižice za novu elektronsku karticu zdravstvenog osiguranja :

1. Idite na veb stranicu: www.euprava.gov.rs

2. Kliknite na baner na početnoj stranici portala eUprava. Odaberite filijalu ili ispostavu na osnovu podatka iz stare zdravstvene knjižice;

3. Popunite elektronski obrazac (obrazac je dostupan i na jezicima manjina). U ovom koraku se možete odlučiti da li želite da novu karticu zdravstvenog osiguranja preuzmete lično, ili da vam bude dostavljena na adresu na kojoj ste prijavljeni u bazi RFZO, odnosno adresu koja je ponuđena kao opcija na ekranu.

Apelujemo na građane da ukoliko popunjavanje zahteva dugo traje onda može doći do problema i usluga će biti obustavljena, pa je potrebno da korisnik potuno izađe iz internet prozora, ponovo ga otvori i pokrene uslugu od početka.

4. Nakon toga, dobićete generisanu uplatnicu; NAPOMENA: uplatu je potrebno izvršiti prema instrukcijama dobijenim preko portala (broj računa i poziv na broj);

5. Nakon izvršene uplate, na svom profilu, na portalu eUprava, možete pratiti status zahteva: kada je proknjižena uplata, kada je RFZO uzeo zahtev u obradu, kao i kada je RFZO izradio karticu zdravstvenog osiguranja.

Kada je kartica izrađena, dobićete informaciju na svom profilu na portalu eUprava, odnosno putem mejla ili sms-a (ukoliko ste tu opciju podesili na svom korisničkom nalogu na portalu eUprava) da možete da je preuzmete, ili da vam je poslata na odabranu adresu.

Ukoliko postoji problem prilikom otvaranja naloga ili prijave na postojeći nalog, molimo vas da nas kontaktirate na office@deu.gov.rs .

Podsećamo građane na to da će se prilikom unošenja LBO broja, svi podaci povući iz baze RFZO u kojoj se nalaze svi osiguranici koji se vode na nosioca osiguranja.

Uplatnica će se generisati za sve članove koji se vode na osiguranika, cena izdavanja jedne kartice je 400 dinara i 69 dinara su troškovi dostave, ukoliko se korisnik odluči za ovu opciju.

Našim najstarijim sugrađanima smo omogućili pravi korisnički servis za elektronsko podnošenje zahteva uz pomoć GU Beograda i studenata Fakulteta organizacionih nauka.

Timovi će od ponedeljka, besplatno, ići po domovima za stare koji pripadaju GU Beograd i uz naše najstarije sugrađane predavati zahteve za izdavanje nove zdravstene knjižice.

Građani koji su već uplatili iznos takse, a nisu predali zahtev na filijalama RFZO, mogu da ponove zahtev preko portala i da ponovo i plate, uz izbor da li žele dostavu na odabranu adresu ili ne.

Prvobitnu uplatu mogu povratiti standardnom procedurom povraćaja administrativne takse.

Direkcija za elektronsku upravu apeluje na korisnike da prilikom uplate troškova za izradu nove elektronske kartice zdravstvenog osiguranja slede instrukcije sa portala eUprava.

Napominjemo da će, kada je reč o građanima koji zahteve podnose onlajn, RFZO početi sa procedurom izrade nove elektronske kartice tek pošto dobiju informaciju o uplati na žiro-račun i po pozivu na broj iz generisane uplatnice koju korisnici automatski dobijaju na portalu eUprava, dodaje se u saopštenju.