Bojnik Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti Vlasotince

242 lica u Jablaničkom okrugu zaraženo malim boginjama

Na teritoriji Jablaničkog okruga od početka oktobra 2017. godine  zaključno sa današnjim danom registrovano je 310 slučajeva sumnji malih boginja, dok je potvrđeno 242 slučaja malih boginja, saopštava Zavod za javno zdravlje iz Leskovca. U Jablaničkom okrugu epidemija malih boginja proglašena je u Bojniku, Leskovcu i Vlasotincu.

Od 5. decembra prošle godine, kada je prijavljenja epidemija u Bojniku do danas je obolelo je 87 lica. Najveći broj obolelih u Bojniku je  u  uzrastu do 4 godine 24 obolelia lica, u uzrastu od 30 do 39 godina obolelo je 22 lica, od 10 do 19 godina 12 obolela lica i u uzrastu od 40 do 49 godina obolelo je 14 lica. Od ukupnog broja obolelih u Bojniku  95 %  su nevakcinisani, nepotpuno vakcinisani i nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od ukupnog broja  obolelih u Bojniku četvoro su zdravstveni radnici iz Doma zdravlja Bojnik. 21. lice je hospitalizovano i to 18  na odeljenju pedijatrije, a 3 obolele osobe na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Vranju. Hospitalizovani su zbog teže kliničke slike morbila i  komplikacija upale pluća. 

Od 4. januara ove godine, kada je prijavljena epidemija malih boginja u Leskovcu do danas je obolelo 140 lica, od čega su 5. zdravstveni radnici iz Opšte bolnice Leskovac.

57 obolelih u Leskovcu  je  u uzrastu od 30 do 39 godina, 33 u uzrastu od 20 do 29 godina, dok je 21 lice uzrasta od 40 do 49 godina. 89 %  su nevakcinisani, nepotpuno vakcinisani i nepoznatog vakcinalnog statusa, navodi ZZJZ Leskovac.

Kako navodi ova zdravstvena ustanova 22 bolesnika je hospitalizovano i to 10 na odeljenju pedijatrije, 5 na Infektivnoj klinici u Nišu, 6 na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Leskovcu, zabeležen je i jedan slučaj na odeljenju ginekologije Opšte bolnice u Leskovcu. Hospitalizovani su zbog teže kliničke slike morbila i  komplikacija upale pluća.

22. februara ove godine proglašena je epidemija malih boginja i na teritoriji opštine Vlasotince, gde je broj obolelih 15 i do danas se taj broj nije povećavao. Četvoro obolelih su radnici doma zdravlja u Vlasotincu. Kako se navodi u saopštenju iz Vlasotinca je samo jedno lice hospitalizovano u leskovačkoj Opštoj bolnici zbog komplikacija izazvanih morbilima.

Najveći broj obolelih u epidemiji  u Vlasotincu zabeležen je u uzrastu od 40 do 49 godina 6 obolele osobe, u uzrastu od 30 do 39 godina obolelo je 5 lica, u  uzrastu od 5 do 9 godina 2 lica i  jedno lice u uzrastu od 20 do 29 godina. Kako navodi ZZJZ 93 %  su nevakcinisani, nepotpuno vakcinisani i nepoznatog vakcinalnog statusa.

Epidemiološko ispitivanje u sve tri  epidemije i dalje je u toku. Nakon prijavljenih epidemija malih boginja u opštini Bojnik, Leskovcu  i  Vlasotincu i dalje se u Jablaničkom okrugu sprovode pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad morbilima, a u opštini Bojnik, gradu Leskovcu i opštini Vlasotince dodatne aktivnosti u žarištu epidemija. ZZJZ Leskovac  preduzima  sve mere u cilju sprečavanja širenja malih boginja, saopštio je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ove zdravstvene ustanove.