Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti

Festival LIFFE od 18. do 22. septembra

U Filmskom centru Srbije održana je konferencija za medije na kojoj je najavljen festival LIFFE. Ogromno interesovanje novinara potvrđuje da je Leskovački internacionalni festival filmske režije prevazišao lokalne i regionalne okvire i postao filmski i kulturni događaj od značaja za Srbiju i čitav region.

Sanja Conić, direktorka Kulturnog centra, je na samo početku pozdravila sve prisutne i izrazila zadovoljstvo za veliko interesovanje za prvu u nizu konferencija vezanu za ovaj festival.

„Želim da vas pozdravim i da najavim da ove godine, 11. put po redu Leskovac će biti domaćin ovog prestižnog festivala koji okuplja filmske režisere sa prostora eks Jugoslavije. Kao što znate,uvek smo svi nešto usmereni ka sceni, a ovo su ljudi koji prave filmove, ovo je jedinstven festival koji okuplja sve njih i vrlo značajan segment našeg festivala je konferencija reditelja koju svake godine uz pomoć Filmskog centra Srbije organizujemo.“

Lepo je napomenuti da je prošlogodišnji, deseti LIFFE imao tu čast i priliku da otvori naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica. Mi smo zaista zakoračili u jednu ozbiljniju priču vezanu za LIFFE koji postaje brend Leskovca, o njemu se govori ne samo u južnom delu Srbije nego i šire.

O programu festivala govorio je Darko Bajić, umetnički direktor festivala.

„Korak po korak mi se krećemo ka jednom festivalu koji je sve značajniji, upravo zbog toga što na pravi način povezuje kuturni prostor ex Jugoslavije. Ono što je još izuzetno važno, tu se stvaraju gledaoci, još važnije, mi se trudimo da svake godine imamo 15 najznačajnijih filmova regiona i da vratimo negde ono što mislim da je zaista važno, a to je da kolege vide filmove svojih kolega. Takođe, da i gledaoci vide filmove. Treća bitna stvar, što je Slovenačka, Hrvatska i Makedonska kinematografija krenula koracima napred, i na taj način srpska kinematografija ima prave partnere.“ rekao je Darko Bajić.

 

Ono što je najvažniji za festival ove godine je to što će na LIFFE-u učestvovati filmovi koji su pobednici na nacionalnim festivalima, Portorož u Sloveniji i Pula u Hrvatskoj. Od 15 filmova, njih devet će biti premijerno prikazani u Srbiji.

LIFFE festival poznat je po velikom broju eminentnih gostiju iz sveta filma koji u toku trajanja festivala posete Leskovac. Festival je pokrenut 2008. godine sa ciljem da promoviše filmske stvaraoce i njihova dela sa prostora bivše Jugoslavije. Cilj festivala je skretanje pažnje na potrebu obnove i razvoja bioskopa čijem nestajanju, naročito u malim mestima, prisustvujemo više od dve decenije. LIFFE je jedini festival rediteljskih ostvarenja u Srbiji na kojem se dodeljuju tri nagrade za režiju i dve glumačke nagrade. Glavna nagrada za režiju nosi naziv našeg istaknutog reditelja Živojina Žike Pavlovića – “Grand Prix Živojin Žika Pavlović”.