Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Izložba „Ratni put Moravske divizije 1914-1918“ u galeriji RTS-a

U Galeriji RTS-a otvorena je izložba Narodnog muzeja iz Leskovca „Ratni put Moravske divizije 1914-1918“, autora Mire Ninošević i Veroljuba Trajkovića.

Ručna bomba, bajoneti, šlemovi, uniforme, ordenje, vojne knjižice, fenjeri, medicinski pribor, mlin za kafu, svećnjak i još mnogo drugih predmeta i više od hiljadu fotografija, od kojih su neke prvi put prikazane, bogata su muzejska građa od koje je napravljena izložba „Ratni put Moravske divizije 1914–1918“.

„Život vojnika Moravske divizije na Solunskom frontu predstavljen je originalnim fotografijama, dopisnim kartama, razglednicama, ratnim dnevnicima, beleškama i memoarima. O Moravskoj diviziji znamo malo, srpska istoriografija nije mnogo pisala o njoj, što je autorima ove izložbe dalo podstreka da baš oni, 100 godina posle završetka Prvog svetskog rata, istraže i muzeološkim sredstvima prikažu njen ratni put.“ rekao je Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca na otvaranju izložbe.

  

 

Otvaranju izložbe je prisustvovao i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondolini i mnogi drugi. Mondolini se zahvalio na pozivu za prisustvo izložbi i istakao da je izuzetno srećan što ima priliku da prisustvuje obeležavanju stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata.

Na otvaranju je govorila i direktorka Narodnog muzeja Leskovac Mira Ninošević koja je posetiocima govorila o detaljima i pripremanju izložbe.

„Ratni put Moravske divizije 1914-1918“ priređen je u okviru državnog programa Republike Srbije, a povodom obeležavanja stogodišnjice od kraja Velikog rata i uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Srbije. Moravska divizija jedna od najslavnijih jedinica srpske vojske. Nju je popunjavalo ljudstvo juga Srbije, Vranje, Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje… U sastavu te divizije bio je i slavom ovenčani i u bitkama prekaljen Gvozdeni puk, odnosno Drugi pešadijski puk Prvog poziva „Knjaz Mihailo“. To su uglavnom bili seljaci, domaćini, mladići, za koje su njihove porodice, sela i varoši bile čitav svet. Moravci su se posle dva Balkanska rata odazvali na poziv otadžbine i u Velikom ratu.“ istakla je Mira Ninošević.

 

 

Ova vojska je zahvaljujući svojoj hrabrosti pobedila mnog snažniju austrougarsku vojsku. Oni su tada prvi put napustili svoju domovinu i tri godine su proveli u rovu, dodala je Mira Ninošević i istakla da je tako bilo sve do proboja Solunskog fronta. 

Realizaciju izložbe pomogli: Potomci učesnika Velikog Rata, Narodni muzej Pirot, Narodni muzej Niš, Narodni muzej Prokuplje, Narodni muzej Vranje, Narodni muzej Kruševac, Istorijski muzej Srbije, Vojni muzej Beograd, Muzej nauke i tehnike Beograd, Arhiv SANU, Opštinska biblioteka „Petar Petrović Njegoš“ Medveđa. Izložba će u galeriji RTS-a biti otvorena do 30. septembra.