Lepote juga - Bojnik

Manifestacije… Uspon na Radan

Za razvoj turizma od izuzetne su važnosti manifestacije koje organizuje Turistička organizacija i razna sportska i rekreativna udruženja. Jedna od takvih je i Planinsko-biciklistički klub „Zmaj sa Radana“.

Ovo udruženje već 5 godina organizuje „Uspon na Radan“, koji je postao međunarodnog karaktera i koji je iz godine u godinu sa sve više i više učesnika.

Tako je ove, 2018. godine, broj učesnika premašio 500. A usponi su bili do planinskih vrhova Sveti Petar (1148 m) i Kamen (1050 m).

Značajno je i to što se od ove godine „Uspon na Radan“ se nalazi u kalendaru Planinarskog Saveza Srbije kao tradicionalna akcija. Mesto okupljanja i početak akcije je u selu Borincu, udaljenom 17 km od Bojnika. Do Borinca vodi asfaltni put i može se doci iz pravca Bojnika ili Lebana.

Dužina staze je 11 km a visinska razlika je 532 m. Staza se prelazi za 5 – 6 sati laganog hoda sa zadržavanju na vrhovima Sveti Petar i Kamen.

Vrh Sveti Petar je šumovit i na njemu se nalazi crkva posvećena Pavlu i Petru. Vrh Kamen je vidikovac sa koga se pruža jedan od najlepših pogleda u Srbiji. Staza je kružna i dobro je uređena i obeležena. Spada u red lakših staza i prilagođena je svim uzrastima.

„Članci su urađeni u okviru projekta „Lepote juga – Bojnički kraj i turistički potencijali i mogućnosti“, koji sufinansira Opštinsko veće opštine Bojnik, a sprovodi Info Centar Juga. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“