Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Auto sedišta za decu još jedna mera populacione politike grada Leskovca

Danas je u sali Narodnog pozorišta u Leskovcu uručeno 60 auto sedišta za bebe rođene u januaru i februaru 2021. godine. U ovom periodu rođeno je 84 dece, a roditelji koji nisu mogli da prisustvuju uručenju će svoja sedišta moći da preuzmu na portirnici zgrade opštine.

Grad Leskovac je u sklopu budžeta izdvojio sredstva za nabavku 1100 auto sedišta za decu koja se u 2021. godini rode na teritoriji grada. Za te namene izdvojena je suma od 7,9 miliona dinara. Gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović je danas u svom obraćanju naglasio da ukoliko se rodi više dece, za sve njih će sedišta biti obezbeđena.

„U okviru programske aktivnosti Podrška deci i porodicama sa decom koju grad Leskovac sprovodi, u planu za 2021. godinu je suma od 30 miliona i 900 hiljada dinara. Među merama populacione politike su one koje smo moj tim i ja uveli, i to jednokratna pomoć za porodilje u iznosu od 10 hiljada za zaposlene i 20 hiljada dinara za nezaposlene porodilje, vaučeri za deset prvorođenih beba u godini takođe 20 hiljada dinara. Sva deca koja polaze u osnovnu školu dobijaju naknadu za udžbenike, kao i svi učenici čije su porodice na pragu socijalne izdržljivosti. Pristupili smo pokretu za decu Tri plus kako bi se porodicama sa troje i više dece omogućilo da veliki broj artikala dobiju po sniženim cenama u brojnim hiper marketima, sve to je direktna podrška roditeljima. Ulažemo sredstva i za sve naše sugrađane koji žele da se ostvare kao roditelji, a za to im je neophodan proces vantelesne oplodnje. Trenutno smo ovde jer svake godine uvodimo novine i pratimo trendove zato ćemo za svu decu rođenu na teritoriji grada Leskovca obezbediti auto sedišta“ – rekao je danas gradonačelnik i dodao da ponuda ponuđača obuhvata i predavanje na temu bezbednosti dece u saobraćaju i demonstraciju postavljanja autosedišta, kao i dečju predstavu na istu temu i da će te aktivnosti biti održane kada epidemiološka situacija to dozvoli ili onlajn.

„Želeli smo da ova pomoć roditeljima bude namenjena za duži vremenski period, zato smo nabavili sedišta koja obuhvataju prvu, drugu i treću kategoriju za uzrast od devet meseci do 12 godina, znamo da roditeljima znači da i veća deca ukoliko ih imaju, mogu da koriste sedište. Veliki pesnik antičke Grčke Euripid je zapisao da su „Deca za sve ljude njihov život“. Deca jesu život i budućnost našeg grada, zato će Leskovac svakom roditelju tokom odrastanja deteta biti siguran partner i stabilna podrška.“ – zaključio je gradonačelnik Cvetanović i poručio da su roditelji i rukovodioci grada dužni da deci pruže bezbrižno detinjstvo i obezbede sve uslove za odrastanje i sigurnu budućnost. Gradonačelnik se zahvalio svima koji su danas došli, poželeo im još dece i puno uspeha u životu.

 

Nina Đorđević, jedna od majki koja je danas preuzela sedište, se zahvalila, kako je rekla na ovoj značajnoj pomoći grada i dodala: „Ovom dodelom je naše gradsko rukovodstvo na čelu sa gradonačelnikom pokazalo koliko zaista vrednuje i podržava porodicu, kao najvažniju instituciju društva. Ovo je velika stvar za sve roditelje, pogotovo ako se uzmu u obzir i drugi vidovi pomoći poput roditeljskog dodatka od 20 000 na koje sam takođe ostvarivala pravo. Ovo je pravi trenutak da se u svoje lično i u ime svih drugih porodilja, kako sadašnjih, tako i budućih, beskrajno zahvalim gradonačelniku dr Goranu Cvetanoviću, kao i svim ljudima u gradu koji su učestovali u realizaciji ove mere, koja će doprineti finansijskoj uštedi svima koji se ostvaruju u ulozi roditelja, ali ne treba zaboraviti i funkciju bezbednosti u saobraćaju naših najmlađih sugrađana, to jest naše dece.“

Podela sedišta deci koja su se rodila u martu i koja će se roditi tokom godine biće organizovana kada stigne nova isporuka, a roditelji će biti blagovremeno obavešteni.

 

infocentarjug.rs