Bojnik Jablanički okrug Jug Srbije Vesti

Bojnik ove godine za razvoj poljoprivrede opredelio 15 miliona dinara

Opština Bojnik ove godine za razvoj poljoprivrede opredelila je 15 miliona dinara, što je za 5 miliona više u odnosu na 2018. godinu.

Programom podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja na području opštine Bojnik za 2019. godinu predviđeno je nekoliko mera.

„Ove godine biće subvencionisano veštačko osemenjavanje, poljoprivredni proizvođači imaće pravo na jedno osemenjavanje po grlu, za ovu meru opredeljeno je milion dinara. Što se tiče kreditne podrške, povećana su novčana sredstva na 1,5 miliona dinara, a iznosi kredita će se kretati od 120 do 300 hiljada dinara po gazdinstvu. Dok su za meru ruralnog razvoja predviđena sredstva u iznosu od 12.300.000 dinara, za subvencionisanje nabake nove opreme i mehanizacije biće izdvojeno pet miliona dinara. Poljoprivrednicima će biti subvencionisano 60 procenata ukupnih troškova bez uračunatog poreza na dodatu vrednost. Za nabavku sertifikovanog sadnog materijala predviđeno je 4 miliona dinara, subvencija za povraćaj sredstava je 80 procenata”,  kazao je Saša Cakić, pomoćnik predsednika opštine za poljoprivredu.

 

(Kraj)