Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Čitalački maraton u školi Vuk Karadžić

Izdavačka kuća Klett pokrenula je akciju Čitalački maraton sa ciljem da promoviše čitanje, a Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podržalo je ovu akciju s ciljem da se nastavnici srpskog jezika u osnovnim školama podstaknu da formiraju čitalačke klubove od početka školske 2017/18. godine i da tako stimulišu učenike da čitaju dodatnu literaturu.

142 nastavnika srpskog jezika i književnosti  širom Srbije žirirali su 8 rukopisa koje je Stručni žiri uvrstio u uži izbor od 209 pristiglih rukopisa na konkurs za mlade od 11 do 14 godina. Nastavnici će sa učenicima svoje škole održati pripremnu i pet radionica u toku školske godine. Tema za svaku od radionica biće jedan od pet romana objavljenih u okviru Čitalačkog maratona.

,,Zadovoljstvo mi je što sam član žirija i mentor u ovoj Klettovoj društveno odgovornoj akciji, a još veće zadovoljstvo što je preko devedeset učenika u školi izrazilo želju za učlanjenjem u Klub. Očigledno je da biblioteke jesu kulturno središte škole i da ukoliko učenike privolimo pravim vrednostima kao što je čitanje, ostvarili smo značajan cilj. Čitalački maraton jeste i intelektualna i kreativna trka ka cilju“, izjavila je ya Info centar juga nastavnica srpskog jezika u ovoj školi Dubravka Đorđević.  U OŠ ,,Vuk Karadžić” pristiglo je 60 pobedničkih romana ,,Ja, Aleksija” Branke Trifunović, koje će u školskoj biblioteci sa mentorom  analizirati prijavljeni učenici. Svi učenici  koji su članovi kluba dobili su  pobednički roman na poklon i članske karte.