COVID-19 Društvo Srbija Vesti

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio da na jesen „ne gine“ novi talas zaraze, nije isključen ni povratak strožih mera

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je gostujući na televiziji K1 da nam s ovim stepenom vakcinacije na jesen „ne gine“ novi talas zaraze. Prema njegovim rečima, nije isključen ni povratak strožih mera u datom momentu. Na pitanje šta bi uradio u ovom trenutku navodi da bi uveo obaveznu vakcinaciju za određene grupe stanovništva.

„Na jesen nam preti novi talas. S ovim stepenom vakcinacije, on je izvestan. LJudi moraju da shvate da nismo dostigli kolektivni imunitet. S brojkama se manipuliše, ili blaže da kažem, različito se predstavljaju. Kada se kaže da je vakcinisano blizu 50 odsto, misli se na punoletne građane, oko 5,4 miliona koliko se procenjuje da ih je trenutno u Srbiji. Međutim, mi smo obuhvat vakcinacije pomerili na granicu do 12 godina, dakle potrebno nam je još više vakcinisanih“, kazao dr Kon ističući da se zaraza spušta ka mlađem uzrastu, što je, dodaje, evidentno.

„Novi talas je izvestan, mada je sigurno da on neće biti kao oni prethodni. Mislim da možemo da imamo oko 1.000 zaraženih na dan, ne mnogo više. I to ne početkom septembra, nego nešto kasnije. Ipak, problem je što mi ne znamo koliko je zaštićenih ljudi, odnosno koliko je ukupno vakcinisanih i onih koji su preležali koronu. Kada krene talas mi ne možemo tek tako da ga pustimo. Moraćemo nekako da reagujemo. Talas neće krenuti brzo, ali će krenuti“, izjavio je Kon.

Na pitanje šta bi on uradio u ovom trenutku ističe da bi uveo obaveznu vakcinaciju za određene grupe stanovništva.

 

Izvor:K1