Jug Srbije Vesti

EU i Švajcarska finansiraju izgradnju Tržnog centra u Doljevcu

U doljevačkom naselju Pukovac počeli su danas radovi na izgradnji prve faze Tržnog centra „Pukovac“ koji će doprineti unapređenju i osavremenjenju rada postojeće pijace. Natkrivanjem i uređenjem 2.000 kvadratnih metara prostora pijaca će moći da primi oko 180 tezgi, od kojih će u prvoj fazi biti izrađeno 50 otvorenog i 40 zatvorenog tipa za prodaju voća, povrća i mešovite robe.

Realizacijom ovog projekata za koji su Evropska unija i Vlada Švajcarske, preko razvojnog programa Evropski PROGRES, opredelile 181.400 evra, a opština Doljevac 20.400 evra, poljoprivredni proizvođači iz Doljevca i okolnih opština će imati bolje uslove za prodaju svojih proizvoda, siguran plasman kao i mogućnost da ostvare veće prihode. Istovremno kroz ekonomsko osnaživanje poljoprivrednih gazdinstava, kojih u opštini Doljevac ima preko 3.800, doprineće se i povećanju konkurentnosti lokalne privrede bazirane na poljoprivrednoj proizvodnji.

„Ova će biti jedna od najsavremenija pijaca na jugu Srbije, a poljoprivredni proizvođači iz ovoga kraja će imati još bolje uslove za rad“, rekao je Dejan Smiljković, predsednik Skupštine opštine Doljevac i iskoristio priliku da se zahvali EU i Vladi Švajcarske koje podržavaju niz projekta na teritoriji opštine.

Tokom i nakon realizacije projekta vodiće se računa o pravilima kojima će biti uređen rad pijace što doprinosi poštovanju principa dobrog upravljanja. Opštinske institucije će tako definsati pravilnik rada Javno-komunalnog preduzeća, način utvrđivanja cena, dodele i iznajmljivanja pijačnih tezgi kao i korišćenja prikupljenih sredstava.

Kako je predviđeno radovi na prvoj fazi bi trebalo da budu završeni u roku od tri meseca, a izvođači radova su građevinske firme EUROKOP Vinarce kao nosioci i Krang-ING Knjaževac i Kran-Inženjering DOO Knjaževac koji su izabrani na tenderu koji je raspisala opština Doljevac. Završetkom radova na modernizaciji povećaće se kapacitet pijace, ali i kapacitet domaćih poljoprivrednika, dok se nakon završetka druge faze koja predviđa izgradnju lokala oko pijace očekuje da će broj od 1.000 sadašnjih korisnika pijace porasti na oko 6.000.