Bujanovac Jug Srbije Medveđa Preševo Vesti Vranje

Fabrici: Evropska unija posvećena razvoju juga Srbije

Prvu posetu jugu Srbije, šef Delegacije Evropske unije (EU) počeo je u Vranju obilaskom projekata koje EU finansira kako bi se unapredio život stanovništva.

Ambasador Farbrici je zajedno sa gradonačelnikom Vranja Slobodanom Milenkovićem obišao radove na završetku hirurškog bloka pri Opštoj bolnici u Vranju za koje je EU izvdojila 2.8 miliona evra, i tom prilikom rekao da je EU ponosna što se njeno ime vezuje za ovaj značajan projekat, te da stanovništvo ovog dela zemlje zaslužuje da dobije kvalitetne zdravstvene usluge.

„Poreski obveznici Evropske unije godišnje izdvajaju 200 miliona evra za Srbiju, kako bi pomogli da se dostignu evropski standardi što će doneti koristi svim građanima i građankama Srbije“, rekao je ambasador Fabrici i istakao zadovoljstvo da se deo tih sredstava ulaže u Vranje.

Gradonačelnik Slobodan Milenković je podsetio da je izgradnja ovog bloka počela 2002. godine, ali je 2012. zbog nedostatka finansijskih sredstava izgradnja prekinuta.

„Zahvaljujući sredstvima Evropske unije i Vlade Srbije u junu ove godine su nastavljeni radovi, i nadamo se da će po ugovoru za 12 do 14 meseci, konačno Grad Vranje, ali i ceo Pčinjski okrug dobiti hirurški blok kakav zaslužuje i koji je neophodan u 21. veku“, rekao je gradonačelnik Milenković i zahvalio se EU na sredstvima koje je opredelila za završetak ovog kapitalnog projekta.

U Vranju su ambasador i gradonačelnik obišli i Slobodnu zonu „Bunuševac“ čije infrastrukturno opremanje i izradu tehničke i planske dokumentacije EU podržala sa skoro 700.000 evra, a šef Delegacije EU je podsetio da Vranje ima izuzetno bogatu industrijsku tradiciju, te da je prirodno da investicije dolaze upravo u ovaj deo Srbije.

„Drago mi je da su neke kompanije iz EU već ovde uložile oko 28 miliona evra, a ohrabrujemo i druge da dođu i investiraju u ovu oblast“, rekao je ambasador Fabrici.

Kako je gradonačelnik Vranja objasnio EU je finansirala izgradnju saobraćajnice sa pratećim instalacijama u Industrijskoj zoni, gradi se još jedna saobraćajnica sa dva kružna toka, kao i obilaznica koja će spojiti Slobodnu zonu sa Koridorom 10, što će doprineti da teretni saobraćaj bude izmešten iz centra grada.

EU je dugo godina partner Gradu Vranju, a gradonačelniku smo predstavili novi program koji će se finansirati kroz fondove EU, pod imenom EU PRO, koji će
biti usredsređen najviše na ekonomski razvoj”, najavio je ambasador EU Sem Fabrici.

Kako je šef Delegacije EU dodao Srbija je u fazi pregovora za pristupanje EU, a velika posvećenost tom cilju vidi se kako na republičkom tako i na lokalnom nivou.

Gradonačelnik Vranja, Slobodan Milenković je istakao da je samo kroz razvojni program Evropski PROGRES, EU u poslednje tri godine u partnerstvu sa Vladom Švajcarske uložila u projekte u Vranju preko 3.5 miliona evra, a da je Grad spreman da sa svojom razvijenom i stručnom Kancelarijom za lokalni ekonomski razvoj konkuriše za projekte u novom programu.

Boravak na jugu Srbije, šef Delegacije EU, Sem Fabrici nastavio je u Bujanovcu sastankom sa predsednikom Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Zoranom Stankovićem koji je istako da je međunarodna zajednica  na ovim prostorima u proteklom periodu uložila oko 35 miliona evra uz 60 miliona evra opredeljenih preko Koordinacionog tela.  Stanković je izrazio nadu da će saradnja sa EU u narednom preiodu biti posebno usmerena na poboljšanje ekonomskih uslova.  Šef Delegacije EU, Sem Fabrici je istako zadovljstvo realizovanim projektima u oblasti obrazovanja, zdravstva i infrastrukture, a da je pristupanje EU budućnost Srbije i da će EU udvostručiti napore kako bi pomogla na tom putu.

Tokom prvog zvaničnog susreta sa predsednikom opštine Bujanovac Šaipom Kamberijem, ambasador Fabrici je naglasio da će EU nastaviti da pruža podršku razvoju Bujanovca, dok je predsednik opštine  naglasio da jedino u saradnji sa Delegacijom EU, celom međunarodnom zajednicom i domaćim institucijama mogu da se reše probelmi stanovništva u ovom delu zemlje.

U Bujanovcu je šef Delegacije EU  posetio Odeljenje Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu čija je zgrada 2015. godine izgrađena uz podršku EU, koja je preko programa Evropski PROGRES, izdvojila preko 800.000 evra, dok je Vlada Republike Srbije kroz opštinu Bujanovac i Koordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu učestvovala sa 208.000 evra. Kako je ambasador ocenio Fakultet je primer kako EU može da doprinese boljem obrazovanju, socijalnoj integraciji i ekonomskoj budućnosti ovog dela zemlje i podstakao sve zainteresovane strane da ulože napore da ovaj projekat bude dugoročan i održiv.

                Ambasador EU posetu jugu Srbije završava učeščem u radu Odbora zainteresovanih strana za projekat Odeljenja Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu kojem  prisustvuju i i Visoki komesar OEBS-a za nacionalne manjine Lamberto Zanieri, šef misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu i predsednik opštine Bujanovac.