Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Gradonačelnik Cvetanović čestitao ustoličenje patrijarha Porfirija

Patrijarh Porfirije, na crkveni praznik Pokrov presvete Bogorodice, ustoličen je u tron arhiepiskopa pećkih i patrijarha srpskih u Pećkoj Patrijaršiji, drevnom sedištu poglavara Srpske pravoslavne crkve. Vladika crnogorsko-primorski Joanikije predao je patrijarhu Porfiriju panagiju, a pre toga je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, član Sinoda SPC, pročitao gramatu o ustoličenju patrijarha Porfirija.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je danas u ime svih pravoslavnih Leskovčana i u svoje ime uputio čestitku povodom ustoličenja patrijarha srpskog Porfirija u Pećkoj patrijaršiji.

Gradonačelnik je istakao da je vera ono što je čuvalo Srbe kroz vekove, da je ona ta koja je našem narodu dala snagu da prevaziđe sve nedaće sa kojima se kroz istoriju suočavao i koja će i ubuduće biti osnovna poluga odbrane srpskog identiteta u teškim vremenima.

„Kao gradonačelnik i nosilac Ordena Svetog Save drugog reda, imam i ličnu odgovornost da radim na očuvanju vere. Mi čuvamo naše svetinje i Leskovac je posvećen obnavljanju i izgradnji verskih objekata. Do sada je u obnavljanje Jašunjskih manastira, koji kao bedem pravoslavne vere postoje više od pet vekova i u kojima sam odlikovan Ordenom Svetog Save, uloženo 14 miliona dinara. Plan je da u završetak radova na hramu Svetog Simeona u Dubočici bude uloženo još 18 miliona dinara“.

Ustoličenje patrijarha Porfirija u Pećkoj patrijaršiji ima kako istorijski, tako i simboličan značaj, jer pokazuje kontinuitet Srpske pravoslavne crkve na celokupnom identitetskom prostoru našeg naroda.