Jug Srbije Medveđa Vesti

I u Medveđi obeležen Svetski dan vode

Rezolucijom UN-a iz decembra 1992. godine, usvojen je Svetski dan voda kao dan koji će nas sve podsećati na važnost zaštite voda i na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta. UN su za tekuću 2017. godinu odredile temu „VODA I OTPADNE VODE“.

U obeležavanju ovog datuma uključila se i opštinska uprava opštine Medveđa, zajedno sa rudnikom LSC „Lece“ i đacima srednje tehničke škole „Nikola Tesla“ iz Medveđe.

Svest o zagađenim rekama i vodama, kao i nedostatak pijaće vode, navelo je maturante srednje škole iz Medveđe da organizuju akciju čišćenja rečnog korita reke Jablanice na više lokacija u Medveđi. Uprava rudnika Lece je ugostila sve aktiviste ove akcije i omogućila im dobrodošlicu u njenim prostorijama, kao i obilazak kruga rudnika, flotacije i jalovišta. Predsednik opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić zahvalio se đacima kao i generalnom direktoru rudnika Lece na dosadašnjoj saradnji i pomoći na kojoj su se uvek odazvali.

U skupštinskoj sali opštine Medveđa nakon toga održana je prezentacija „Voda- ključ života na Zemlji i čista voda kao lek“. Prezentaciju sa ovom temom održao je Ivan Milošević, strukovni medicinski radiolog, koji je sa istom temom učestvovao na Petom Kongresu alternativne medicine. Pored reči o značaju nedostatka pijaće vode, prirodnim vodenim potencijalima naše zemlje kao i naše banje, govorilo se i o zloupotrebi pijaće vode jer se u industrijskoj proizvodnji koristi pitka voda. Gospodin Ivan je zatim prezentaciju usmerio na zdrav život, zdrave navike,ali i na radioaktivnost mobilnih telefona, mikrotalasnih peći, štetnosti pušenja, konzumacije kafe, gaziranih napitaka i ostalih loših supstanci koje smanjuju životni vek čoveka savremenog doba. Uz reči radiologa Ivana Miloševića da „Bolest ne krasi čoveka“, kao i saveta doktora Nebojše Arsića da svakodnevno unosimo minimum 2 litra tečnosti, vode pre svega i da slušamo savete lekara, obeležavanje svetskog dana voda završeno je uz reči: „Zdravlje je najveće bogatstvo, ali ono nije neiscrpno i treba ga čuvati“.

(ICJ)