Vesti Vranje

I U TRŽNIM CENTRIMA RADNICI "NA CRNO"

U saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja navodi se da je kontrolama bilo obuhvaćeno 608 trgovina i ugostiteljskih objekata, a doneta su i četiri rešenja o privremenoj zabrani obavljanja delatnosti.

Zajedničkim kontrolama Inspekcije rada, tržišne inspekcije i inspektora Poreske uprave, u tržnim centrima širom Srbije otkriveno je da od 1.058 zatečenih radnika njih 205, odnosno skoro 20 odsto, radi „na crno“ pošto poslodavci sa njima nisu zaključili ugovor o radu, niti su ih prijavili na obavezno socijalno osiguranje.

Zbog utvrđenih prekršaja inspektori su podneli 40 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, a zbog prekršaja za koje je propisana novčana kazna u fiksnom iznosu izdata su 33 prekršajna naloga.

Inspektori su doneli i 95 rešenja kojima je, pored ostalog, poslodavcima naloženo da sa angažovanim radnicima zasnuju radni odnos, da utvrde odmor u toku rada i raspored rada u nedelji.

Prilikom kontrola u Vranju su otkrivene i tri neregistrovane trgovine sa tri neprijavljena radnika.

Inspektori su doneli tri rešenja kojima su naložili hitno pokretanje postupka za upis u odgovarajući registar i zabranili dalje obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova.

Ovakav vid zajedničkih akcija inspekcijskih organa biće intenzivan i trajan u cilju suzbijanja sive ekonomije i rada „na crno“ i stvaranja zdravog poslovnog ambijenta za sve privredne subjekte, ističe se u saopštenju.