Srbija Vesti

Institut za stočarstvo: Neophodno zaštititi autohtone sorte ovaca i koza

Rezultati istraživanja o autohtonim vrstama ovaca i koza u Srbiji koje je sproveo Institut za stočarstvo Srbije, biće korišćeni za formulisanje smernica i strategija za plansko očuvanje pramenke i autohtonih rasa koza u Srbiji, rečeno je danas na predstavljanju ovog projekta u Institutu za stočarstvo.

Projekat je finansiralo Ministarstvo poljoprivrede i rađen je godinu dana, nakon više od 30 godina, otkada su poslednji put proučavane ove vrste.

Istaknuto je da je očuvanje autohtonih populacija ovaca i koza u Srbiji strateški imperativ i da su sojevi autohtone rase ovaca pramenka i koza važna komponenta agrobiodiverziteta, ali da su ekspanzija visoko produktivnih rasa u trci za profitom, kao i depopulacija ruralnog ambijenta uslovile da bude ugrožen opstanak nekih od ovih autohtonih vrsta.

Neki sojevi su postali kritično ugroženi pa se njihov ukupan broj kreće između 200 i 300 grla.

Rezultati istraživanja su pokazali da postoje genetski autentična grla kod kojih je neophodno raditi na ishrani i napajanju, kao i visok nivo genetičkog diverziteta ispitivanih populacija, što je značajan iskorak u definisanju standarda autohtonih rasa i njihovoj konzervaciji. Prvi korak na putu njihove konzervacije je njihova morfološka, a potom metabolička i genetička karakterizacija, što je bio cilj našeg projekta, istakla je naučni savetnik Instituta za stočarstvo Dragana Ružić Muslić.

Na predstavljanju projekta je rečeno da je imajući u vidu značaj ovih vrsta koji se ogleda u posedovanju specifičnih setova gena, kao i kulturnog, istorijskog spomenika minulih vremena i pokretača ruralne ekonomije, njihovo očuvanje nedvosmislen imperativ i da je prvi korak na tom putu njihova morfološka, a potom metabolička i genetička karakterizacija, što je i bio osnovni cilj projekta.

 

Foto: TANJUG/MARIJA IVANOVIĆ

Izvor: Tanjug