Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Vesti

Postavljen temelj za izgradnju nove crkve Svetog Pantelejmona u Gazdaru

Stara crkva Sv. Pantelejmona u selu Gazdare, podignuta je sredinom 20. veka na mestu ranije građevine što je potvrđeno sondažnim iskopavanjima 1971. godine.

Danas je u selu Gazdare nadomak Medveđe postavljen kamen temeljac za izgradnju nove crkve u ovom mestu. Predsednik opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić posetio je gradilište i prisustvovao postavljanju kamena temeljca.

  

Obzirom da je vreme uticalo na njeno loše stanje, pre rušenja konsultovani su arheolozi Narodnog muzeja u Leskovcu koji su u saradnji sa stručnjacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša u prethodnom periodu izvršili arheološka iskopavanja.

Crkva Svete Petke, kako je inače poznata u literaturi, bila je podignuta pre 100 godina na temeljenima stare crkve, koja datira iz druge polovine 15. veka, a grobovi i nakit koji su pronađeni ukazuju da je ta crkva verovatno opet obnovljena na temeljima stare iz 13. veka.

   

Na ovoj lokaciji pronađeni su delovi drugih spomenika koji su ugrađeni u samu crkvu, sa elementima iz doba Turaka i Nemanjića. Pronađen je i kovani novac, iz doba Vuka Brankovića iz 1379.godine.