Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Još jedan trijumf teatra Gimnazijalac

Na 22. Pozorišnim susretima učenika gimnazije Srbije u Kragujevcu pobedila je predstava Sve je u redu Teatara Gimnazijalac iz Lebana, drugo mesto osvojila je predstava škole-domaćina (Po)Bednici, a treće predstava Gimnazije iz Prokuplja. U konkurenciji je bilo 14 predstava, koje su od 27 prijavljenih prošle selekciju. Završna svečanost festivala održana je nedelju 22. aprila. Sve predstave su se igrale na sceni Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu.

Teatar Gimnazijalac učinio je svetli primer u izboru štiva za dramski postupak, uloživši dodatni napor dramatizujući ga. Žiri je istakao veoma promišljena rediteljska rešenja i bravuroznu igru Teatra: „Kolektivizam ovog ansabla dirljiv je ništa manje od priča koje su nam ispričali, a njihovo poimanje pozorišta je za istaknutu pohvalu s obziron na njihovu geografsku izolovanost od glavnih teatarskih tokova.

 

 

„Sve je u redu je dirljiva priča o nama samima, o mladima u mraku, o mraku u mladima, o bolima i stradanjima, o nedostatku razumevanja. Predstava dotiče teme mlade generacije, budućih ljudi koji žele da budu bolji roditelji od svojih roditelja, verujući u ljubav koja će isceliti rane, predstava, kao i sjajna knjiga Jasminke Petrović, daje šansu i onim mladim ljudima koje su porodica i društvo davno otpisali“ rekao je Dušan Blagojević, koji poptisuje dramatizaciju i režiju predstave.

U predstavi nema otpisanih i odbačenih, svi su saborni, oslanjaju se jedni na druge da bi gradili jedan bolji i lepši svet, naglašava Blagojević.

 

 

Predstava Sve je u redu rađena je po istoimenoj knjizi Jasminke Petrvić i čitava autorska ekipa imala je veliku podršku same autorke knjige.

Po rečima Dušana Blagojevića, podrška u radu Teatra nije izostala ni od strane Doma kulture Radan Lebane, direktora Marka Todorovića i upošljenika, a odlazak na Festival podržala je i lokalna samouprava.

„Teatar koji je od strane Opštine Lebane odlikovan Pohvalom za poseban doprinos kulturi Opštine Lebane nije imao podršku direktora Gimnazije iz Lebana koji ni na koji način nije obezbedio čak ni prostorije za rad gimnazijalaca“ zaključuje Blagojević.

 

 

 

Tročlani žiri u sastavu: Vojin Vasović, filmski i pozorišn,  i reditelj, Jasmina Dimitrijević, glumica Knjaževsko-srpskog teatra i Pavle Jozić, dramaturg proed nagrade za najbolju predsatavu u celini tetaru Gimnazijalac dodelili su još pohvalu Mili Stanković za glumačko ostvarenje, lik Silvane, pohvalu Petru Petroviću za glumačko ostavrenje, lik Crnog, specijalnu nagradu za kolektivnu igru, nagradu za najbolji kostim. Kao i do sada asistent režije bila je Ivana Krstić, profesorka srpskog jezika i književnosti.