Lepota Zdravlje Zdravlje je najbitnije

KOLIKO JE "RUZMARIN" LEKOVITA BILJKA

Stavite 5 do 6 grančica ruzmarina u čašu mlake vode. Sačekajte da se voda ohladi, procedite i koristite kao tonik za čišćenje lica. Aktivni sastojci ruzmarina osvežiće kožu i ublažiti bore. Iznenadićete se rezultatima.

Ako vas duže vreme muči upala grla, promuklost i nadražajni kašalj, teško dišete ili vas bole bronhije, ruzmarin će rešiti problem.

Ruzmarin je mediteranska biljka. Najviše se koristi u kuhinji kao začin, ali poznat je i kao dekoracija za kićenje svatova.
Zimzeleni, mirisni listovi se koriste kao začin. Najčešće se ruzmarin kombinuje sa mesom, odnosno pečenjem.
Poznato je od davnina da ruzmarin ima i lekovita svojstva. Koristi se i u farmaceutskoj industriji.
Pozitivno utiče na želudac i creva, a dobar je i za detoksikaciju organizma. Koristan je za prevenciju nekih bolesti , a dobar je i za kosu. Smanjuje efekat starenja. Koristi se i za spravljanje kozmetičkih preparata.
Eterično ulje ruzmarina dobija se iz cvetova i listova.

400.godine pre nove ere, neveste su nosile venčiće od ruzmarina na glavi, a verovalo se da ruzmarin tera zle sile i duhove.

Članci su nastali u okviru realizacije projekta „Zdravlje je najbitnije“ koje sufinansira Grad Leskovac a implementira Info Centar Juga. Stavovi izneti u člancima nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.