Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Kragujevčani pobednici u Lebanu

Drugog dana Republičke smotre scenskog učeničkog stavralaštva na takmičili su se učenici srednjih škola iz Niša, Požarevca, Lebana, Kragujevca i Kuršumlije. U okviru smotre, glumačku radionicu, sa učesnicima, održala je naša proslavljena glumica Ana Sofrenović.
Na programu je bilo pet predstava srednjoškolaca: „Alularia“ Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša, „Morska bolest“ Politehničke škole iz Požarevca, „Pokondirena tikva“, STŠ „Vožd Karađorđe“ iz Lebana, „(PO)bednici“ Prve kragujevačke gimnazije i predtstava „Arsenik i stare čipke“ Gimnazije iz Kuršumlije. Žiri nije imao lak zadataka da odabere najbolje i proglasi pobednike.
Najbolja predstava po oceni žirija je predstava (PO)bednici“ Prve kragujevačke gimnazije. Kragujevčani su osvojili i nagradu za najbolju kolektivnu igru, a reditelj predstave Stefan Pavlović dobio je nagradu za najbolju režiju.

 

(PO)bednicima je pripala i nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu koju je osvojila Isidora Arsić za ulogu Mine, nagrada za najbolju mušku epizodnu ulogu pripala je Ognjenu Jankoviću za ulogu Vase koji tu nagradu deli sa Milanom Ivićem koji je tumačio ulogu Džonatona u predstavi „Arsenik i stare čipke“.
Nagradu za najbolju žensku epizodu dele Milena Vujičić za ulogu Ide u predstavi „(PO)bednici“ i Irina Filipović za ulogu Stofile u predstavi „Aulularia“.
Nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu otišla je u ruke Janka Jaćovića za ulogu Mortimera u predstavi „Arsenik i stare čipke“.
Nagrada za najbolju muziku  i scenografiju pripala je predstavi „Morska bolest“, a nagradu za najbolji kostim osvojila je predstava „Arsenik i stare čipke“.

 

 

Drugoplasirana predstava je „Morska bolest“ Politehničke škole iz Požarevca, trećeplasirana „Arsenik i stare čipke“ gimnazije iz Kuršumlije.
Članovi žirija ovogodišnje smotre scenskog učeničkog stvaralaštva bili su: Tanja Krčmarik, glumica Narodnog pozorišta u Leskovcu, Nataša Stanković, glumica, Tatjana Ilić, profesorka srpakog jezika i književnosti i Marko Todorović, direktor Doma kulture Radan.

 

 

U okvriru drugog dana Republičke smotre scenskog učeničkog stavralaštva glumačku radionicu održala je Ana Sofrenović, srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica. Ona je sa srednjoškolcima iz čitave Srbije razgovarala o glumačkom pozivu i dala im neke konstruktivne savete ukoliko budu poželeli da se i profesionalno bave glumačkim pozivom.