Društvo Lebane Srbija Vesti

Kroz projekat Romakted učenicima romske nacionalnosti uručen školski pribor

Na teritoriji opštine Lebane u toku je sprovođenje projekta ROMAKTED koji finansijski podržavaju Savet Evrope i Evropska Unija, a koji za cilj ima prevenciju i uklanjanje posledica Kovida. U okviru ovog projekta koji se odvija kroz dve faze lokalna samuprava Lebana opredelila se da unapredi uslove stanovanja u jednom Romskom naselju kao i da podrži učenike Romske nacionalnosti u procesu obrazovanja i školovanja. Tim povodom danas su učenicima romske nacionalnosti na teritoriji ove opštine podeljeni rančevi, sveske i školski pribor.

Što se tiče prvog dela realizacije projekta Romakted u toku je sprovođenje postupka nabavke za realizaciju projekta izgradnje kanalizacione  mreže u Romskom naselju, kazala je načelnica Opštinske uprave opštine Lebane Tanja Bogdanović. Kada je u pitanju drugi deo programa kroz ovaj projekat koji finansira Svet Evrope i Evropska Unija danas je izvršena podela školskog pribora u srednjoj i tri osnovne škole na teritoriji lebanske opštine u školi Radoje Domanović u Bošnjacu i Vuk Karadžić i Radovan Kovačević Maksim u Lebanu, dodala je Bogdanovićeva.

Ova pomoć umnogome će značiti učenicima romske nacionalnosti u realizaciji njihovog daljeg školovanja odnosno planova i programa, kazao je pedagoški asistent Osnovne škole Radoje Domanović u Bošnjacu Nenad Asanović.  On je istakao da je od ukupnog broja učenika 25 posto, dece romske nacionalnosti, i da većina njih nakon završenog osmog razreda upiše srednju školu u Leskovcu i to za zanimanja frizer i kuvar  dok se svršeni osmaci u Lebanu opredeljuju za zanimanja tehničar drumskog saobraćaja i mehaničar motornih vozila.

Svaka od lokalnih samouprava koje su izabrane da bude deo ovog programa u protekle dve godine radila je na izradi prioriteta koji se moraju prvobitno rešavati, što se konkretno tiče opštine Lebane najveći fokus bio je stavljen na podršku učenicima romske populacije u osnovnim i srednjim školama, kazala je ispred organizacije za podršku Romakted programa Setlana Stevanović, Ona je dodala da su se na listi prioriteta našli komunalni problemi koji će se u narednom periodu deo po deo rešavati, čime će položaj  Romske zajednice u opštini Lebane u godinama koje dolaze biti značajno unapređen.

Kroz projekat ROMAKTED pored dodele sveski školskog pribora svim učenicima osnovnih škola Romske nacionalnosti u Lebanu, izgradnje nedostajuće kanalizacione mreže u Romskom naselju u Bošnjacu, finansiranja mesečnih karata za sve romske srednjoškolce  u narednom period biće organizovane i radionice o značaju obrazovanja i redovnog školovanja za sve romske srednjoškolce.