Lebane Vesti

Lebane: Maturanti slavili uz trubače

Maturanti lebanske gimnazije, proslavili su u dvorištu škole poslednji školski dan. Erupcija energije, stotine ruku u vazduhu, trubači i zvuk smeha koji se čuo na ulici naterali su prolaznike da se smeškaju dok prolaze kraj škole.

Po tradiciji, fešta je počela u školskom dvorištu, gde je uz igru i pesmu još jedna generacija lebanskih gimnazijalaca, označila kraj svog gimnazijskog školovanja. Slavlje su dodatno „podgrejali“ i trubači. Posle Gimnazije i veselja uz trubače povorka gimnazijalaca uputila se gradom ka centru Lebana, gde su na trgu ispred Doma kulture nastavili slavlje.

Maturanti 01 Maturanti 02 Maturanti 05Maturanti 08

Na centralnom gradskom trgu pored fontane zaigrali su kolo, što je propratio veliki broj sugrađana, prolaznika, ali i pripadnika policije, koji su brinuli o bezbednosti đaka. Valja napomenuti da je policija bila prisutna po službenoj dužnosti, a kako Info centar juga saznaje u PU Leskovac nije bilo nikakvih incidenata niti prijavljivanja od strane građana za narušavanje javnog reda i mira. Kako ističu u policiji maturanti su, kao i u većini mesta u Srbiji, bili izuzetno veseli, razdragani i samo se veselili uz trubače i poneko pivo.

Inače ovaj običaj, da se vesele najpre u školskom dvorištu a onda prošetaju centrom Lebana, traje godinama unazad. Lebane je ponosno na ove gimnazijalce, jer da napomenemo da su oni doneli i veliki broj nagrada sa drzavnih takmičenja iz književnosti, gramatike, matematike, hemije, stranih jezika… Ovogodišnje slavlje je nepravedno u nekim medijima predstavljeno kao sramotno i nedolično, jer maturanti su samo bili veseli i nikoga nisu vređali, omalovažavali i povredili a ulazak u fontanu nije ništa novo jer to rade maturanti i u drugim gradovima što se može videti i na fotografiji sa jučerašnjeg slavlja maturanata na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, pa ih niko ne proziva i etiketira.

Maturanti u fontani
Maturanti juče na Trgu Nikole Pašića u Beogradu. foto: www.kurir.rs