Lebane Vesti

Lebane: Obeležen Svetski dan borbe protiv tuberkuloze

Crveni krst Lebane i Dom zdravlja obeležili su danas Svetski dan borbe protiv tuberkuloze, koji se inače obeležava širom sveta sa ciljem da se podigne svest o ovom ogromnom bolesti u svetu.
Današnjom kampanjom pod nazivom „Zajedno protiv tuberkuloze“ pozvali su donosioce odluka, stručnu javnost, ustanove u sistemu zdravstvene zaštite , organizacije civilnog društva i stanovništvo da se ujedine kako bi se učinili koordinisani napori, tuberkuloza održala kao javno zdravstveni prioritet i dalje smanjivalo opterećenje ovom bolesti u Srbiji.
Takođe, danas su potsetili da je tuberkuloza zarazna bolest koju izaziva bakterija (bacil) tuberkuloze. Infekcija se prenosi vazduhom , izuzetno retko na drugi način. Veoma male čestice dugo lebde u vazduhu i do prenošenja infekcije dolazi kada druga osoba udahne zarazne kapljice sa bacilima tuberkuloze.
Iz Crvenog krsta Lebane poručili su da zajedno možemo bolje prepoznati sumnju na tuberkulozu, bolje dijagnostikovati, lečiti i izlečiti tuberkulozu i razumeti bolest kao i ne osuđivati obolele.