Jablanički okrug Jug Srbije Kultura Lebane Vesti

Lebanski gimnazijalci na festivalima u Kotoru i Sarajevu

Teatar Gimnazijlac iz Lebana sa predstavom „Sve je u redu“ nastupiće na 26. Kotorskom festivalu pozorišta za decu i Internacionalnom festivalu srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva „Juventafest“ u Sarajevu.
Na ovogodišnjem proputovanju oko sveta posetićemo pet luka, luku mladih, luku knjige, luku dece, luku novih znanja i luku muzike. Mnogi brodovi su želeli da pristanu u ove luke ali nije bilo mesta za sve, navodi se u saopštenju uredničkog tima 26. Kotorskog festivala pozorišta za decu. Festival sadrži pet celina književni, muzički, edukativno teorijski program, dečije dramsko stvaralaštvo i scensko stvaralaštvo mladih.
U okviru scenskog stvaralaštva mladih nastupiće 8 pozorišnih trupa iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Izraela i Srbije. Srbiju na ovogodišnjem festivalu u Kotoru predstavljaće teatar Gimnazijalac iz Lebana sa predstavom „Sve je u redu“. Festival se održava od 1. do 12. jula.

 

Za ovogodišnji Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva „Juventafest“, koji će biti održan od 13. do 17. septembra u Sarajevu, selektovano je šest najboljih predstava.
Na festivalu će nastupiti, pored teatra Gimnazijalac, i pozorišta iz Slovenije, Češke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, saopštili su organizatori festivala.
Ove mlade i talentovane ljude pre nastupa na festivalima u Kotoru i Sarajevu očekuje izvođenje predstave u Beogradu 23. juna u pozorištu Duško Radović u okviru međunarodne Konferencije o drami u obrazovanju.
Predstava „Sve je u redu“ rađena je po motivima istoimene knjige Jasminke Petrović, u režiji profesora srpskog jezika i književnosti Dušana Blagojevića, uz asistenciju Ivane Krstić. U predstavi glume učenici Gimnazije iz Lebana.