Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Lebanski osnovci na festivalu nauke u Nišu

Nekoliko hiljada ljudi, sa oko 70 postavki, prodefilovalo je na dvodnevnom festivalu nauke u Nišu. Festival koji organizuje niška gimnazija Svetozar Marković održan je na Elektronskom fakultetu u Nišu, inače ovo je 10. jubilarni  festival nauke „Nauk nije bauk“.

Festival je svečano proglasio otvorenim gradonačelnik Darko Bulatović koji je ovom prilikom čestitao jubilej promocije nauke i znanja. Niš je dva dana bio prestonica nauke, znanja i kreativnih mladih ljudi. Festival ima međunarodni karakter budući da na njemu učestvuju i gosti iz Crne Gore, Makedonije, Republike Srpske, Hrvatske, a ove godine bili su i gosti iz Turske.

 

Festival „Nauk nije bauk“ u subotu su u pratnji nastavnika Aleksandra Zdrvakovića i Aleksandra Jovića, posetili i učenici Osnovne škole Vuk Karadžić iz Lebana koji su na interesantan i sasvim drugačiji način učenja zavirili u svet nauke. Inače u ovoj školi postoji i Informatička sekcija ,,Mladi informatičari“ koja broji oko 15 članova, a vredni učenici svakodnevno prate tekovine moderne komunikacije, istražuju, daju predloge, učestvuju u projektima.
Učenici su mogli da se upoznaju sa najnovijom tehnolgijom, 3D štampačima, robotikom, informatikom i računarstvom, fizikom i mogli su da učestvuju u raznim ogledima iz ovih oblasti.
„Najinteresantnije im je bilo: 3D igrica tenis u virtuelnoj realnosti, rukovanje robotskom rukom i igranje robotom, sat koji svakih pet minuta iscrtava vreme na tabli, 3D štampači koji su štampali , 3D video prikaz arheoloških iskopina, Teslin transformator koji su pravili na sekciji, demonstracija prostiranja talasa. Mogli su da vide i mini eko- baštu koja sama reguliše svetlost i sama se zaliva“.  ističe za Info centar juga Aleksandar Zdrvaković, profesor informatike u školi Vuk Karadžić.

    

Mogli su da se upoznaju i sa naukama poput biologije, hemije, geografije i da vrše razne oglede.
„Naučili smo da tečni azot može da zaledi biljku za nekoliko sekundi, mogli smo da po prvi put vidimo biljku kafe i saznali smo da ona ne potiče iz Brazila, već iz Etiopije i videli kako se ona u početku pekla, mogli smo da vidimo i razne vrste bakterija pod mikroskopom, da se upoznamo sa novim materijalima i da vidimo i naučimo neke eksperimente iz hemije koje do sada nismo znali. Videli smo da kombinacija gasa i tečnosti za sudove može da stvori plamen koji neće da nas opeče“ zaključuje Zdrvaković

   

Festival „Nauk nije bauk“ pruža svojim posetiocima mogućnost da u svet nauke zavire na potpuno drugačiji način, otkriva im interesantan način učenja i omogućava učestvovanje u interaktivnim postavkama, kao i druženje sa mnogim priznatim i poznatim naučnicima.
Od brojnih postavki koje su bile najposećenije, jedna od njih je i postavka niške Gimnazije „Svetozar Marković“ sa nazivom „Show gimnazijalaca“. Posetioci su mogli da se na bezopasan način igraju vatrom i da pišu svoja tajna pisma specijalnim mastilom. Na štandu Elektronskog fakulteta, kao i Osnovne škole „Stefan Nemanja“, posetioci su mogli da se igraju sa robotima, a i čuju ponešto o istoriji nastanka prvih robota.

   

Inače, za deceniju postojanja festival nauke „Nauk nije bauk“ postao je najveći u svojoj oblasti, promociji mladih talenata i nauke, i to ne samo u južnoj Srbiji, već u zemlji i regionu. Festival je posetilo više od 140 000 posetilaca, a na njemu je učestvovalo oko 8 000 učesnika.