Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Vesti

Medveđa dobila tri „Oskara kvaliteta“ od Fondacije za kulturu kvaliteta i poslovnu izvrsnost – FQCE

Godišnje nacionalne nagrade za poslovnu izvrsnost „Oskar kvaliteta“ uručene su 24. put po redu, na svečanosti u PKS u okviru 27. Foruma kvaliteta i poslovne izvrsnosti 2018. Među dobitnicima su opština Medveđa za izvrsnost u oblasti liderstva, ljudskih resursa i odnosa prema društvu, „Jugo-Kaolin“ iz Beograda, „Radijator Inženjering“ iz Kraljeva i „Resor“ iz Gadžinog Hana, Veterinarski specijalistički institut iz Jagodine i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske iz Banja Luke.

Nagrada „Oskar kvaliteta“ dodeljuje se profitnim i neprofitnim organizacijama za vrhunske rezultate postignute na razvoju i unapređenju organizacione i poslovne izvrsnosti.
Priznanje dodeljuje Fondacija za kulturu kvaliteta i poslovnu izvrsnost – FQCE, u saradnji sa PKS i pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede, a dodeljuje se u tri kategorije: realni sektor, javna preduzeća i kompanija iz regiona. Stručni žiri sastavljen je od predstavnika državnih, naučnih i stručnih organizacija, a rezultati se vrednuju na osnovu devet kriterijuma: liderstvo, strategija i politika,ljudski resursi, partnerstvo i resursi, zatim procesi, proizvodi i usluge, zadovoljdtvo korisnika, zadovoljstvo zaposlenih, odnos prema društvu, poslovni rezultati.

Pomoćnik ministra privrede Aleksandar Starčević čestitao je dobitnicima priznanja i naglasio je da su nagrađene kompanije pravi primer kako i kuda treba da ide srpska privreda.

„Pokazali su se kako se bori za standarde u cilju podizanja kvaliteta proizvoda i usluga“, rekao je Starčević. On je dodao da Ministarstvo privrede visoko ceni napore Fondacije za kulturu kvaliteta i poslovnu izvrsnost -FQCE koja sa Privrednom komorom Srbije duže od dve decenije promoviše izvrsnost u poslovanju i organizuje takmičenje za prestižnu nagradu.

Direktor Sektora industrije PKS Miroslav Lutovac istakao je da je dodela Oskara kvaliteta važna manifestacija i predstavlja krunu svih aktivnosti PKS.

„Ako svi zajedno budemo ulagali truda, znanja da podižemo nivo kvaliteta koji se tiče poslovnih kvaliteta svih privrednih subjekata, onda ćemo svi biti bolji i spremniji da se suočimo sa sve komplikovanijim uslovima poslovanjima na tržištu“, rekao je Lutovac.

Direktor Stručnog saveta FQCE Miloš Jelić naveo je da ta fondacija svake godine promoviše „one koji su imali šta da pokažu kao svoju izvrsnu praksu i koji su bili dovoljno odvažni da se prijave na takmičenje za Oskar kvaliteta“.

Jelić je primetio da su se ranijih godina na konkurs prijavljivale firme koje posluju po inostranim modelima poslovanja, dok su se ove godine prijavljivale kompanije nastale kao male porodične firme koje su se postepeno razvijale i postale privredna preduzeća koja beleže značajne rezultate.

„To navodi na zaključak da, kada se u društvu ne može prepoznati stabilan sistem vrednosti, porodica i porodične vrednosti mogu predstavljati zdrav temelj na kome se može obnavljati srpski realni sektor“, kazao je Jelić.

Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić istakao je da je osvojeno priznanje podstrek za tu opštinu da nastavi da se razvija kao „dom iz kojeg mladi neće odlaziti, u kojem će ljubav biti dominantno osećanje, a multietnički odnosi biti najveće bogatstvo“.
Direktor kompanije „Jugo-Kaolin“ Nebojša Ilinčić zahvalio je na dodeljenom priznanju i naveo da je ta kompanija primer da se uz dobru organizaciju i planiranje i u teškoj industriji mogu postići vrhunski rezultati u kontinuitetu.

(Kraj)