Društvo Medveđa Sijarinska banja Srbija Vesti

Ministar Aleksandar Martinović posetio Medveđu i obišao područja na kojima je usled poplava oštećena putna infrastruktura

Ministar državne uprave i lokalne samouprave i predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu Aleksandar Martinović, posetio je opštinu Medveđa i tom prilikom obisao područja na kojima je usled nedavnih poplava doslo do oštećenja na putnoj infrastrukturi. U pitanju su ostecenja na putevima u pravcu Stuble, Šilova I Dedića.

Tokom posete ministar Martinović obišao je domaćinstvo Milana Kontića, kao i makadamski put u naselju Šilovo, a o stanju na ovom području i obnovi infrastrukturnih objekata, razgovarao je sa predsednikom opštine Medveđa Draganom Kulićem. Martinovic je tom prilikom obećao da će Ministarstvo na čijem je čelu u narednom periodu opredeliti sredstva za njihovu sanaciju.

Ministar je razgovarao sa meštanima Ramadanom Jakupijem i Zenom Alijem, čija gazdinstva se nalaze pokraj atarskih i lokalnih puteva uništenih tokom junskih poplava koje su pogodile opštinu Medveđa.

Martinović je ovom prilikom naglasio da je neophodno hitno sanirati ovaj putni pravac, kako bi građani nesmetano stizali do svojih kuća i njiva, te da je siguran u to da će do kraja godine to biti i završeno.

Ministar je ponovio da je čvrst stav predsednika Republike Srbije i Vlade da se podjednako pomogne svakoj od 56 lokalnih samouprava, koje su pogođene poplavama.

Interes države je poboljšavanje odnosa između Srba i Albanaca, koji  treba da žive ne samo jedni pored drugih, nego i u zajedništvu. Država će uložiti više sredstava kako bi mladi ostali da žive na jugu zemlje, rekao je on dodavši da su mir, sloga i ekonomski napredak ovog kraja politika koju vodi i za koju se zalaže rukovodstvo Srbije.

Predsednik opštine Medveđa, Dragan Kulić, rekao je da će lokalna samouprava raditi na otklanjanju problema koji su nastali vremenskim nepogodama.

„I Srbi i Albanci dele zajednički probleme i nade. Mi ne sumnjamo u Republiku Srbiju, u našeg predsednika, Vladu i ministre da su posvećeni. Ja kao neko koji čitav život ovde živi, ima jasnu sliku da je država nikad zainteresovanija nego sada nije bila za ovaj kraj i to nam daje nadu da opstanemo ovde da živimo, da radimo. Posebno želim da naglasim da opština Medveđa može biti primer suživota Srba i Albanaca“, rekao je predsednik opštine Medveđa Dragan Kulić.

Šteta nastala na infrastrukturnim objektima u Medveđi preliminarno je procenjena na više od 273 miliona dinara, a od toga je najviše oštećenja pretrpela lokalna putna mreža, te bi za njenu rekonstrukciju trebalo izdvojiti oko 173 miliona dinara.

Šteta u poljoprivredi iznosi približno 58 miliona dinara, dok je voda potpuno uništila više od 160 hektara poljoprivrednog zemljišta i zasada.

Opširnije u video prilogu

infocentarjug.rs

Uživo