Vesti

BOGOJAVLJENSKA NOĆ: U ponoć pomislite želju!

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju u sredu, 19. januara, jedan od najvećih hrišćanskih praznika – Bogojavljenje. Na taj praznik, na Jordanu je prvi put objavljena tajna Svete Trojice i prvi put su se zajedno pojavili Otac, Sin i Sveti Duh, koji je u trenutku krštavanja, u obliku svetlosnog goluba, sleteo na glavu Isusa Hrista.

Dok je Hristos izlazio iz vode, otvorila su se nebesa i na njega se, u obliku goluba, spustio Duh sveti rekavši: „Ovo je sin moj ljubazni, koji je po mojoj volji.“ To je označilo objavljivanje Bogočoveka i njegovo javno uvođenje u spasiteljsku dužnost.

Prema predanju, u bogojavljenskoj noći otvara se nebo, a ko to opazi, Bog će mu ispuniti svaku želju. Veliki broj ljudi bude budan cele noći. Jedan deo zamisli želju tačno u ponoć. Želja, kakva god da je, mora biti jasna i glasna, nedvosmislena… Veruje se da se na taj dan, u noći između 18. i 19. januara, u ponoć otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti. Zato se, prema narodnim običajima, izlazi napolje, ili na prozor i terasu, gleda u nebo i zamišlja želja.

Postojalo je verovanje da će mlade devojke na bogojavljensku noć (18. na 19. januar) na nebu ugledati lik onoga za koga će se udati. U nekim krajevima devojke su koristile ogledalo da bi ugledale lik suđenog. Pored ogledala stavljale su se sveće, a moralo se voditi računa da se ogledalo slučajno ne pregreje i ne pukne. Umesto da mlada devojka ugleda lik onoga za koga će se udati, mogla bi postati žrtva još jednog narodnog verovanja – sedam godina nesreće u ljubavi.

Još jedan način je, kako kaže narodno verovanje, da neudata devojka zaspi sa ogledalcetom ispod jastuka, jer će joj se onda njen suđeni pojavi u snovima i tamo će mu jasno videti lik!

Verovalo se i da vreme na Bogojavljenje predskazuje kakvo će vreme biti cele godine. Ako danas bude jak mraz ili pada sneg, godina će biti rodna. Ako pak, bude vedro, biće sušna godina. Ukoliko 19. januar bude kišovit, cele godine će biti dosta padavina i poplava.

Inače, za Bogojavljenje se širom Srbije tradicionalno pliva za Časni krst. Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.