Vesti

MUP Šta treba uraditi u slučaju zemljotresa

Ministarstvo unutrašnjih poslova je, nakon što je Rumuniju pogodio jak zemljotres koji se osetio i u mnogim gradovima u Srbiji, izdalo uputstvo šta raditi u slučaju zemljotresa.

Prema njihovim uputstvima, važno je ne paničiti, ne pokušavati da pobegnete, već se spustiti na pod, te se sklupčati i zaštititi glavu. Ostanite mirni i prisebni i ne dozvolite da vas obuzme panika. Budite svesni da su neki zemljotresi samo početni potresi i da ubrzo može uslediti sledeći, jači potres – navode oni. Potrebno je da nađete zaklon na bezbednim mestima u kući kao što su dovratnici, noseći zidovi, mesto ispod stola. Udaljite se od stakla, prozora, spoljnih zidova i vrata, ne izlazite na terasu ili balkon. Odmah isključite sve izvore električne energije, gasa i vode.

Kako navodi MUP, ukoliko se nađete na otvorenom, bitno je skloniti se od ulične rasvete, električnih kablova i zgrada. Vodite računa o objektima koji mogu pasti na vas, kao što su dimnjaci, crepovi sa krova, slomljeno prozorsko staklo i slično.

Prema uputstvu, ukoliko se nađete pod ruševinama, važno je ne paliti šibicu, ali i ne kretati se.Pokrijte usta maramicom ili tkaninom. Udarajte o cev ili zid kako bi spasilački timovi mogli da vas pronađu.

Kako navode u MUP-u, kada se nađete u vozilu u trenutku zemljotresa, potrebno je zaustaviti se ukoliko vam bezbednost u saobraćaju to dozvoljava.Izbegavajte zaustavljanje u blizini zgrada, drveća, nadvožnjaka ili električnih kablova.