Preševo Vesti

Najranjivije kategorije migranata dobiju Dina platne kartice u iznosu od po 5.000 dinara

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da će 85 miliona dinara, kroz podelu 16.800 platnih kartica, biti uplaćeno za najranjivije kategorije migranata i izbeglica koji uđu u Srbiju.
Vulin je prilikom obilaska privremenog Prihvatnog centra za migrante u Preševu objasnio da će migranti moći da dobiju Dina platne kartice u iznosu od po 5.000 dinara, uz pokazivanje potvrde da su prošli kroz naš sistem. On je precizirao da će im poklon kartice biti omogućene zahvaljujući inicijativi i pomoći donatora, pri čemu će njima moći da plaćaju sve potrebne usluge na teritoriji cele Srbije.

Prema njegovim rečima, kartice su namenjene najugroženijim migrantima sa Bliskog istoka – porodicama sa decom mlađom od tri godine, osobama sa invaliditetom i starijima od 60 godina.

Ministar je podsetio na to da je dobrotvorna fondacija Srpske pravoslavne crkve „Čovekoljublje“, sa čijim je predstavnicima i obišao pomenuti centar, od početka migrantske krize pomagala državnim organima u svemu i da je njihov rad i angažovanje dobar pokazatelj svim drugim donatorima.

Vulin je pohvalio i incijativu ove organizacije da se ubuduće deo novca na isti način opredeli i socijalno ugroženim stanovnicima Srbije.

Kako bi se migrantima olakšao boravak u Prihvatnom centru, JP „Pošta Srbije“ je u ovom centru otvorilo šalter za poštanske usluge, gde se može podići novac, kupiti vozne karte, pripejd kartice za telefon, a takođe obavljati i menjački poslovi.