Bojnik Jablanički okrug Jug Srbije Vesti

Nenadović dve decenije uzgaja višnje

Nebojša Nenadović, predsednik opštine Bojnik se već 20 godina bavi voćarstvom, na površini od pet hektara ima zasade pod višnjom i jedan hektar ima pod šljivom.
Ono što je posebno zanimljivo je da voli da sve sam obrađuje, primenjuje agrotehničke mere i obavlja rezidbu stabala, a jedino u vreme berbe angažuje radnike. Nenadovića smo zatekli u jednom od višnjara gde je već nekoliko dana aktuelna berba višanja. Na ovaj način Nenadović daje i dobar primer mladim poljoprivrednim proizvođačima na teritoriji opštine Bojnik.
„U početku su to bili mali zasadi, imao sam na oko 0 ari višnju. Sam sebi sam nekako dao zadatak da jedno radno vreme provedem na traktoru i na njivi. To osmočasovno vreme provedeno na njivi je doprinelo da sada pod višnjom imam oko 5 hektara i 1 hektar po šljivom“ ističe Nenadović.

  

Berači, kažu da se ova višnja bere brzo, puna je i lepo se kida. Na naše pitanje da li su zadovoljni zaradom rekli su nam da jesu, jer dobijaju 20 dinara po kilogramu. Sedam članova porodice mogu da naberu od 700 do 800 kilograma, što im je zarada od petnaest do sedamnaest hiljada dinara dnevno, dok  jedan čovek može da nabere od 130 do 180 kilograma. Ove godine za prvu klasu višnje kažu da se plaća 60 dinara, dok je otkupna cena od 40 dinara za drugu klasu.

  

Izvor: www.tv4s.rs