Bojnik Jug Srbije Vesti

Obeležen Dan škole „Stojan Ljubić“ u Kosančiću i svečano otvorena renovirana fiskulturna sala

Osnovna škola „Stojan Ljubić“ u Kosančiću, koju trenutno pohađa 305 učenika,  obeležila je Dan škole,  a na ovaj značajan datum svečano je otvorena renovirana fiskulturna sala za fizičko vaspitanje . Predsednik Skupštine opštine Bojnik Dejan Stojanović kazao da su sredstva za sanaciju poda obezbeđena iz budžeta opštine, jer je to bilo neophodno kako bi deca mogla da se bave sportom.

 

„Ove godine obezbedili smo sredstva iz bužeta u visini od 3 miliona dinara za prvu fazu radova, ubrzo će se krenuti i sa drugom fazom radova. Lokalna samouprava ove godine ima izdvojena značajna sredstva za nove infrastrukturne projekte i njihovu realizaciju odnosno za nove rekonstrukcije“ – kazao je Dejan Stojanović, predsednik Skupštine opštine Bojnik.

Osnovna škola u Kosančiću osnovana je davne 1892. godine kao druga škola u Pustorečkom kraju.

Boban Marković, direktor OŠ „Stojan Ljubić“ u Kosančiću zahvalio se lokalnom rukovodstvu koje je imalo razumevanje u sluha za njihov problem i što su još jednom pokazali da su škole i deca uvek prioritet.

Ovom prilikom direktor Regionalne Poštanske štedionice Zlatomir Popović uručio je članovima KUD Belac iz Pridvorice, koji su učestovali u progrmu prilikom otvaranja Poštanske štedionice u Bojniku, štedne knjižice sa 1.000 dinara.

Od osnivanja 1892, pa sve do 04.septembra 1959. godine škola je radila pod nazivom Osnovna škola u Kosančiću, a onda je tog 4. septembra Narodni odbor tadašnje opštine Kosančić doneo rešenje o novom nazivu škole. Škola je dobila ime po narodnom heroju poginulom u Drugom svetskom ratu i od toga dana do danas nosi ime Osnovna škola „Stojan Ljubić“, Kosančić.
Učenik četvrtog razreda Sava Mihajlović pročitao je svoj sastav pod nazivom ,,Prijatno popodne sa Stojanom Ljubićem,, koji je napisao na inicijativu svoje učiteljice.

Predsednik učeničkog parlamenta Aleksa Stamenković učenicima za osvojena mesta i učestvovanje na opštinskim, okružnim i republičkim takmičenjima u ime škole uručio je pohvale. Predstavnik Narodne biblioteke Vuk Karadžić iz Bojnika uručio je besplatne članske karte učenicima od prvog do četvrtog razreda.
Ono čime se ova škola posebno ponosi je podatak da je školske 1984/85. godina proglašena najuređenijom školom u Srbiji.

(ICJ)