COVID-19 Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Srbija Vesti

Od danas vanredna situacija u Lebanu zbog povećanog broja novozaraženih lica virusom Covid-19

U Lebanu je danas održana sednica Štaba za vanredne situacije. Zbog povećanog broja novozaraženih lica virusom Covid-19 a po preporuci Zavoda za javno zdravlje Leskovac, komandant Štaba za vanredne situacije, Ivan Bogdanović doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji cele opštine Lebane.

U izveštaju Zavoda za javno zdravlje, epidemiološka situacija na teritoriji opštine Lebane ocenjena je kao nepovoljna sa tendencijom prelaska u vanrednu.

Od početka epidemije 6. marta do do 1. decembra ove godine od ukupnog broja laboratorijski potvrđenih slučajeva na području Jablaničkog okruga, na teritoriji opštine Lebane sa pozitivnim nalazom je 232 lica. Najveći broj obolelih zabeležen je u 36. nedelji epidemije od 23.do 29. novembra i to čak 54 lica, a od 16. do 22.novembra 35 obolelih.

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje u poslednjih 48 sati registrovano je 38 lica sa pozitivnim nalazom. U leskovačkoj Kovid bolnici trenutno se nalazi 20 pacijenata sa teritorije opštine Lebane, od toga jedno lice na respiratoru.

Na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije predložene su i usvojene sledeće mere:

  • Rigorozno pridržavanje svih mera, preporuka i instrukcija datih od strane Republičkog kriznog štaba i resornih ministarstava u vreme trajanja epidemije zarazne bolesti Covid 19 u radnim organizacijama na teritoriji opštine Lebane
  • Pojačana dezinfekcija javnih površina, posebno delova oko zdravstvene ustanove, škola, pijace, javnih preduzeća, odnosno na mestima sa većom frekfencijom ljudi
  • Obavezno korišćenje zaštitne maske na pijacama
  • Obavezno nošenje meske u javnom prevozu, dezinfekcija i provetravanje vozila
  • Sprovoditi RIGOROZNU kontrolu mera Republičkog Kriznog štaba od strane nadležnih organa

Komandant Štaba za vanredne situacije Ivan Bogdanović uputio je apel na stanovništvo da se pridržava svih preventivnih mera, nošenje zaštitnih maski, držanje distance, izbegavanje okupljanja, kao i da predstojeće slave obeleže u krugu porodice.

infocentarjug.rs