Društvo Vesti

Od naredne godine rast penzija u skladu sa mogućnostima

Od naredne godine penzije se neće usklađivati kao do sada, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Penzije, koje su se do sada usklađivale dva puta godišnje – 1. aprila i 1. oktobra sa rastom inflacije i delom bruto domaćeg proizvoda, od 2019. će, kako kaže Đorđević, biće i veća i u skladu sa mogućnostima države.

„Vlada će pratiti ekonomski i privredni rast i mogućnosti u zemlji i prema tome će se i penzije povećati. Država će da procenjuje kada i koliko će da bude povećanje penzija“, rekao je Đorđević za list Politika od ponedeljka.

Ocenio je da je to pozitivno jer će penzioneri dobijati više od onoga što bi dobijali da penzije nastave da se usklađuju kao do sada.

„Neće biti dva puta godišnje, 1. aprila i 1. oktobra kao do sada. I neće se usklađivati s ratom inflacije i delom BDP-a“, rekao je ministar odgovarajući na pitanje o uskladjivanju penzija naredne godine.

Djordjević je kazao da se pretpostavlja da će biti još boljih vremena i da zato ne želi da penzioneri dobiju minimum, nego da im daju mnogo iznad toga.

„Oktobarskom penzijom koja stiže u novembru, neće biti nezadovoljan nijedan penzioner u Srbiji“, kazao je ministar i dodao da ukidanjem Zakona o privremenom umanjenju penzija primanja najstarijih se neće samo vratiti na nivo iz oktobra 2014. godine, već će biti znatno veća.

Posebno povećanje dobiće oni s najnižim penzijama do 32.000 dinara, s tim što to povećanje neće biti linearno za sve kako se ne bi narušio penzioni sistem, rekao je Đorđević.